free page hit counter

december 11, 2003

Snow Crash

Jag har precis läst ut Snow Crash av Neal Stephenson och jag gillade boken.

Den kändes inte som en alldeles vanlig roman, snarare som en idébaserad berättelse där fokus inte låg så mycket på figurerna och deras inre liv som på samhället och dess framtida utveckling. (Det faktum att bokens protagonist och hjälte heter Hiro Protagonist gör att man tidigt får en känsla av att personerna bara är någon slags arketyper.)

Både personerna och berättelsens dramaturgi är lite lagom platta, men trots detta så tycker jag mycket om det Stephenson skriver. Hans känsla för var de utvecklingstrender som vi nu har i samhället håller på att ta oss är klockren och miljön känns, trots att den är rätt extrem, inte alls otrolig. Stephensons framtidsvärld består av s k "Burbclaves" (en ihopskrivning av suburbs och enclaves), små stater ägda och övervakade av internationella företag. Nationalstaten har fallit och samhället har anpassat sig till den extrema marknadsekonomin på ett intressant, om än oroväckande sätt.

Trots vissa brister i berättartempo och personteckning så är detta en bok som jag rekommenderar varmt. Den sägs dessutom vara en milstolpe i den s k cyberpunklitteraturen (om man gillar att genreplacera det man läser). En tankeväckande smygtitt (och karikatyr) på den framtid som vi alla är på väg in i.

Skrivet av barse den december 11, 2003 11:17 FM
Kommentarer

LÄser du ut böcker på jobbet?? :-O

   Skrivet av: frun den december 11, 2003 01:03 EM

Självklart inte. Jag läste ut den igår kväll.

   Skrivet av: mannen den december 11, 2003 01:32 EM

Vadå ›Läs resten av "Snow Crash"‹? Fick man ju inte göra, ju.

   Skrivet av: Enar den december 11, 2003 08:58 EM

Klart man får, bara inte här. Testa biblioteket eller Lagergrens.

   Skrivet av: Barse den december 12, 2003 08:24 FM

explosederire.com

   Skrivet av: youssou den april 29, 2019 06:21 EM

Thanks for taking this opportunity to discuss this, I feel fervently about this and I like learning about this subject. fingersoft

   Skrivet av: Lucille F. Parham den juli 17, 2019 12:22 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com