free page hit counter

oktober 28, 2004

Skrämseltaktik

Valet i USA verkar spåra ur mer och mer. BBC rapporterar att hemliga dokument från republikanernas kampanjhögkvarter i Florida har läckt ut där namnen på 1886 röstberättigade från ett valdistrikt med en majoritet av traditionellt demokratiska väljare finns listade. Avsikten med denna lista sägs vara att republikanska valarbetare ska kunna stoppa dem i vallokalerna. Dessa personer kan då endast genomföra röstningen "provisoriskt", vilket innebär att de, för att få avlägga sin röst, måste skriva under ett intyg som styrker deras lagliga rösträtt.

Lagen som gör det möjligt att ifrågasätta en persons lagliga rätt att rösta används mycket sällan. Valobservatören Ion Sancho säger i artikeln att han inte har varit med om att någon har åberopat lagen under de sexton år som han har bevakat valen i Florida. Han kallar det för skrämseltaktik.

Jag tycker att det är skrattretande att USA, som med Bush Jr i spetsen gärna vill sprida sin "demokrati" till små oljerika eller på annat sätt geopolitiskt intressanta små länder, inte klarar av att sköta sina egna interna demokratiska angelägenheter. USA är ett land med tvåpartisystem, där bägge presidentkandidaterna är med i samma hemliga klubb (skulls), tar emot pengar från samma företag och organisationer och där bara hälften av alla röstberättigade anser det vara lönt att rösta. Skrattretande och tämligen läskigt tycker jag att det känns.

Skrivet av barse den oktober 28, 2004 07:11 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com