free page hit counter

november 05, 2004

Fredagsfyran, nu i ny regi

Veckans fredagsfyran handlar inte helt otippat om presidentvalet i USA.

1. Vann rätt person presidentvalet i USA?
Det tycker jag inte. Inte för att John Kerry skulle ha varit så mycket bättre i och för sig. Jag skulle känna mig helt uppgiven om man bara kunde rösta på Moderaterna eller Kristdemokraterna i Sverige. Det är skönt att vi har en demokrati där man inte måste samla ihop miljardstöd från näringslivstoppar för att kunna bli vald.


2. Lägger vi oss i amerikansk politik för mycket?
Tvärt om! Vi lägger oss i vad som händer i andra länder (särskilt på andra kontinenter än Europa och Nordamerika) på tok för lite. Vi borde kasta skygglapparna och ta en noggrannare titt på världen utanför EU:s murar.


3. Vem borde bli president i Sverige?
Jag är inte helt övertygad om att vi behöver en president. Statsminister skulle jag däremot passa bra som. Nån gång när jag inte har småbarn att ta hand om kanske jag kan tänka mig att ta mig an jobbet.


4. Vad skulle hända om George W Bush och Carl Gustaf Bernadotte (kungen
asså) bytte jobb med varandra?

Intressant tanke att låta två av världens mest kända dyslektiker byta plats. George och Silvia skulle nog komma ganska bra överens. (De har ungefär samma åsikter vad gäller abort, familjesyn och synen på personer med "avvikande sexualitet" efter vad jag har hört.) Jag tror tyvärr att det skulle gå åt skogen både för George W (en före detta missbrukare på ett jobb som inbegriper regelbundna representationsmiddagar med fri alkohol) och Carl (en socialt kompetent, men politiskt tämligen naiv person som förmodligen skulle vara helt i händerna på vita husets hök-falang). Å andra sidan kanske vi inte skulle märka nån skillnad alls.

Skrivet av barse den november 5, 2004 03:16 EM | TrackBack
Kommentarer

"Det är skönt att vi har en demokrati där man inte måste samla ihop miljardstöd från näringslivstoppar för att kunna bli vald."

Nej, här är det ju miljoner från fackföreningarna som gäller.

   Skrivet av: Dennis den november 6, 2004 10:39 FM

Jag tycker det känns bättre när partierna (på bägge kanter) får pengar av ideella organisationer och andra vars grundläggande idé ligger nära partiets egen än när en politisk kandidat träffar storföretag i slutna förhandlingar för att kohandla om vilka av företagets frågor som man är villig att driva och till vilket pris.

   Skrivet av: Barse den november 6, 2004 10:44 FM

Fast fackföreningarna är ju knappast några ideella organisationer. Dessutom, särintresse som särintresse.

   Skrivet av: Dennis den november 13, 2004 05:32 EM

Nej, fackföreningar har vanligtvis en hel del tjänstemän i organisationen också, men de är i alla fall ideburna rörelser där medlemmarna har ett demokratiskt inflytande.

Jag tycker att det är en viss skillnad när ett sådant "särintresse" vill stödja ett politiskt parti som står för liknande åsikter jämfört med när ett stort företag pytsar in pengar i politiken. Ett multinationellt företags enda ("sär-")intresse är att tjäna pengar och i många fall står detta intresse i skarp kontrast mot vad som är bra för samhället i stort.

   Skrivet av: Barse den november 14, 2004 02:59 EM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com