free page hit counter

november 12, 2004

Fyra frågor för fredagen

Idag handlar Fredagsfyran om den där tio-i-topplistan som Observer satt ihop (som mest verkade innehålla högervridna och/eller extremliberala killar av nån anledning). Dessutom var dagens fyra nog den tyngsta på mycket länge, men skam den som ger sig. Här kommer!

1. Vad är det hos en blogg som gör den unik som kanal för omvärldsbevakning? (Vad kan bloggar erbjuda i detta avseende som inte "traditionella" kanaler kan, dvs. tidningar, teve och radio?)

En tydlig och personlig avsändare är väl det som man först och främst förknippar med en webblogg. Öppet subjektiv rapportering på gott och ont. Dessutom har varje bloggare sig själv som gatekeeper och har därför chansen att undgå att dras med i drevet. I de vanliga nyhetskanalerna så värderar man ofta nyheter utefter vad största konkurrenten har på ettan eller löpet. I bloggvärlden förekommer mycket nosande i varandras bloggar, men en framgångsrik bloggare är ofta den som skriver om saker som de andra inte skriver om eller åtminstone på ett sätt som skiljer sig från hur de andra rapporterar. Eftersom varje bloggare bestämmer vad som ska skrivas om så blir dessutom mångfalden hos det som rapporteras på bloggarna mycket större än det som rapporteras på andra ställen. Det finns helt enkelt obegränsat med löpsedelsplats för den som vill sjunka djupt in i sitt ämne.


2. Är tiden mogen för mediebevakningsföretag att följa svenska bloggar? (Om inte: vilken typ av bloggar saknas i den svenska bloggosfären?)

Jag vet inte om jag tycker att det är en bra ide. Vem ska bestämma vilka av dessa subjektiva nyhetsförmedlare vars åsikter ska basuneras ut? När man läser saker på en blogg så vet man att det man läser är färgat av den personens åsikter, men det som kommer via en nyhetsbyrå eller ett bevakningsföretag ges en aura av opartiskhet som i detta fall är helt falsk. Jag tror inte att den breda publiken är tillräckligt medveten om vad bloggande är ännu.


3. I vilken utsträckning handlar de bloggar du läser regelbundet om omvärldsbevakning och opinionsbildning?

Inte alls eller ganska mycket beroende på hur man ser det. De flesta bloggar jag läser behandlar saker som händer i omvärlden, men kanske inte specifikt saker inom den geopolitiska och ekonomiska arenan utan kanske hellre saker som ligger lite närmare vardagen.


4. Nämn tre svenska bloggar du tycker är intressanta som omvärldsbevakare. (Se det inte som en nominering av favoriter utan som ett val av de tre bloggar som skulle få informera dig om omvärlden om du avstod från att läsa tidningar, lyssna på radio och se på teve. Du väljer själv hur oberoende eller partisk din bevakning ska vara, dvs. hur "opinionsbildande" dessa bloggar bör vara.)

Om jag inte skulle läsa tidningen, lyssna på radio eller kolla på nyheterna på tv så tror jag inte att jag skulle våga läsa bloggar som rapporterade om nyhetshändelser. Det skulle vara så mycket svårare att filtrera det man läste om man inte hade någon tillgång till antingen "opartiska" kanaler som SR och SVT eller åtminstone "varumärkta" kanaler (som t.ex. DN (liberal) eller Arbetaren (Syndikalistisk)).

(Jag måste erkänna att jag faktiskt inte läser så mycket bloggar över huvud taget. Det kanske man borde, men jag har inte så mycket tid över...)

Skrivet av barse den november 12, 2004 12:17 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com