free page hit counter

november 16, 2004

Forum04, några kommentarer

Jag hittade just InternetWorlds artikel om paneldebatten som hölls igår. Artikeln kändes lite rumphuggen, men jag antar att den kommer i en lite mer utförlig version i nästa nummer av blaskan. Hur som helst så talades det en hel del om bloggar som maktfaktorer och man undrade när bloggarna skulle "slå igenom". Lite grann kan jag nog hålla med om det som sas under debattsamtal nummer två, att bloggare i det stora hela är egofundamentalister. Den fråga som hela tiden verkar ligga under ytan och bubbla är: "när får vi fler läsare på våra bloggar och när blir vi kändisar?"
Kanske är det på samma sätt med bloggare som Gustav Holmberg sa att det var med forskare. Vi gör det för att våra mammor inte älskade oss tillräckligt och nu vill vi visa oss duktiga. Inte för att jag tycker att det är nåt fel att drivkraften bakom mycket av bloggandet här i landet (och i världen) är ren och skär självhävdelse, tvärt om, ju starkare drivkrafter bakom bloggandet desto fler bloggar att läsa.

I den sista debattrundan så diskuterades bland annat journalistiken och bloggandet och jag tyckte nog att Jonas Söderström var precis på kornet när han berättade vad det var som var så bra med bloggar, nämligen att bloggen, till skillnad från annan journalistik, har en möjlighet att visa upp bloggaren själv i helfigur. Ett personligt tilltal och en möjlighet att lära känna skribenten leder också till en mycket större trovärdighet. Man vet helt enkelt var man har henne eller honom. Kan det vara så enkelt så att många journalister (och andra makthavare för den delen) inte vill lämna ut sig själva i så hög utsträckning? Ansvaret för det man skriver blir på något sätt ännu större om man gläntar lite på förlåten och visar upp vem man är, var man kommer ifrån och vilka källor man har.

Här finns en gyllene möjlighet för den "första svenska journalisten i webbrymden". Vem vågar? Försten dit kommer garanterat att belönas med en rejäl dos trovärdighet och popularitet. Stå för det ni skriver murvlar, låt oss kika i era garderober och kommentera era texter! Det har redan börjat hända en del i USA på den fronten.

Skrivet av barse den november 16, 2004 01:11 EM | TrackBack
Kommentarer

Bloggare som skriver om bloggning för utvecklingen ungefär lika mkt framåt som tja.. datorprogram som analyserar dataprogram.

   Skrivet av: Enar den november 18, 2004 11:07 FM

Därav kategoriseringen av inlägget (navelskådande). Dessutom är du bara avundsjuk för att du inte var där. ;-)

Jag tror tvärt om att självkritik och introspektion är viktigt, åtminstone till en viss gräns, så länge det inte blir hela syftet med det man gör. När det gäller bloggsverige så är man nog snubblande nära den gränsen, men man är inte där riktigt än...

   Skrivet av: Barse den november 18, 2004 03:19 EM

Avundsjuk? Absolut, skulle nog ha haft kul där.

Självkritik? Jo, det vore nog kul of bloggsfären hade litegrann av.

   Skrivet av: Enar den november 18, 2004 07:38 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com