free page hit counter

februari 13, 2005

Kristna och muslimer i chockerande snöintermezzo

Pust! Det har varit en händelserik helg må jag säga. Det hela började med att jag och sonen åkte ut till scoutgården Skatboet ute på Värmdö för att vara med på en helg om religionsdialog och ung tro. Frun tjänstgjorde som kaplan på lägret medan jag och sonen utgjorde någon slags charmerande underhållningsfigurer, eller åtminstone gjorde sonen det. Det var en väldigt lyckad sammankomst mellan unga kristna och unga muslimer präglad av nyfikenhet och ömsesidig respekt. Många intressanta diskussioner fördes och bland annat ryktas det att det håller på att startas ett rikstäckande nätverk mot islamofobi med flera kända personer som är inblandade. Hassan i köket lagade också helt underbar mat hela helgen lång.

På söndag eftermiddag, efter mässa, middagsbön, lunch och städning så satte vi oss i bilen för att åka hem till stan igen. Visst såg jag att det hade fallit några centimeter snö, men norrlänning som jag är så tänkte jag inte mycket mer på saken förrän jag kom till den första uppförsbacken på den slingriga Korpholmsvägen. Helt plötsligt så märkte jag att fästet under däcken var i det närmaste noll. Färden slutade cirka fem meter från det branta krönet på vägen där vi inte kom en centimeter till. Några minuter senare dök några andra lägerdeltagare upp efter oss i backen och hoppade ur sin stadsjeep för att hjälpa oss att få bilen över krönet. Efter ivrigt puttande, stånkande och slirande med liv och bagage som insats så blev det till att försöka backa tillbaka nedför hela den långa vägen. Det var då, innan bilen skulle backas tillbaka, som jag upptäckte att den var utrustad med så kallade "vinterdäck", och här använder jag ordet i sin absolut vidaste bemärkelse. Däcken saknade alltså dubb och det speciella mönster som på något sätt skulle ge bilen grepp i vinterväglag hjälpte föga om alls något.

Frun ringde bärgningsbilen och sedan gick vi med tunga steg tillbaka till konferensanläggningen för att invänta hjälp. Efter lång väntan och ytterligare ett toppförsök (efter att vägen plogats och sandats) så gav vi upp och satte oss tillrätta inne i Skatboet. Efter ett tag så fick vi sällskap av en Saab-förare (med dubbdäck) som inte heller hade fått sig upp över krönet. Eftermiddagen blev dock ganska uthärdlig och strax innan klockan fem så ringde bärgaren och sa att han var på väg till oss. Som ett bevis på hur halkigt det faktiskt var så fick vi se bärgningsbilen sakta slira mot diket när han skulle vända bilen och backa den mot oss. Bärgningsförarens körskicklighet räddade dock situationen och vi kunde tryggt segla upp över backkrönet med bilen fast förankrad därbak.

Vi körde mycket försiktigt hem till stan och observerade ett par dikeskörningar och en ganska otäck situation strax innan fällbron i Danvikstull där en personbil hade snurrat runt i en kurva och stod med baken i körriktningen på en 70-sträcka. Det var i alla fall en mycket glad, trött och lättad familj som klev in i lägenheten hemma på trygga Kungsholmen i afton. Lär av detta barn att om ni ska ge er ut på landet så se till att ha varma kläder i bilen, även om det är fint väder när ni åker iväg. Vintern kan komma plötsligt.

UPPDATERING: Det verkar vara halkigt på fler ställen i landet än på Korpholmsvägen.

Skrivet av barse den februari 13, 2005 09:21 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com