free page hit counter

februari 23, 2005

Mina hjärnceller är androgyna

Med anledning av ett inslag i gårdagens avsnitt av Debatt med Hjärnforskaren Annica Dahlström och könsrollexperten Ingmar Gens så kände jag mig nödgad att undersöka huruvida jag har en maskulin eller feminin hjärna i mitt kranium. Testet, som väl närmast skulle kunna liknas vid en lång lista av könsrolls-fördomar, gav i alla fall följande resultat:

Your Brain is 46.67% Female, 53.33% Male


Your brain is a healthy mix of male and female

You are both sensitive and savvy

Rational and reasonable, you tend to keep level headed

But you also tend to wear your heart on your sleeve

Personligen så tror jag att skillnaderna mellan individer är långt större än skillnaden mellan män och kvinnor. En biologistisk människosyn som fokuserar på skillnader mellan män och kvinnor (och tidigare i vår historia också skillnaden mellan personer av olika "ras") syftar för det mesta bara till att konservera gamla maktförhållanden. En som utgår från de rådande förhållandena mellan könen och sedan argumenterar för att de skulle vara biologiskt betingade gör ett logiskt felslut. Man anser att det rådande tillståndet är bra och försöker konservera detta genom att påstå att det är "naturligt" och att förändring är naturvidrigt. (Jämför t.ex. hur argumentationen förs i vissa homofoba kretsar och i rasistiska läger så finner du vissa likheter. Biologin är inte källan till slutsatserna, den används bara som ett slagträ för att ge åsikterna tyngd.)

Skrivet av barse den februari 23, 2005 02:57 EM | TrackBack
Kommentarer

Väl talat. Ja, frågorna var minst sagt lätta att genomskåda...

   Skrivet av: Monica den februari 23, 2005 07:38 EM

Du kan väl försöka ge belägg för dina teser också? Slänga ur sig åsikter kan alla göra. Varför är den biologistiska synen på människan (på könen, på raserna) felaktig, menar du?

Känns tyvärr som om du har s k "adopterade åsikter" i frågan.

   Skrivet av: Olofmartin den augusti 30, 2005 05:31 EM

Vad menar du egentligen Olofmartin? Testa att läsa igenom det jag skrev ytterligare en gång så kanske du vill formulera om din fråga. Jag förnekar inte alls att det finns skillnader mellan människor av olika kön och "ras" (män har t.ex. nästan alltid snoppar och ganska många afrikaner har mycket mörkare hud än många europeer), men jag tror att man gör ett logiskt felslut om man utgår från de rådande förhållandena och berättigar dessa med biologistiska argument. Den typen av argumentation är ofta ett uttryck för chauvinistiskt önsketänkande eller djupt liggande fördomar och en stor dos historielöshet.

Mina åsikter är förresten helt och hållet mina egna. Hur är det med dina?

   Skrivet av: Barse den augusti 30, 2005 10:47 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com