free page hit counter

mars 15, 2005

Topp tre - sociologer

Idag är det tisdag och det är dags för en topplista igen. Ett topplisteämne som länge har försummats är sociologin så därför kommer här en topplista på mina favoritsociologer:


3. Pierre Bourdieu - Var en briljant samtidsforskare med ett skarpt öga för de underliggande strukturer. Han beskrev bland annat det kulturella kapitalet i olika miljöer och hur den härskande klassen reproducerar sig och trots detta påstår att samhället präglas av social rörlighet.


2. Theodor Adorno och Max Horkheimer - Portalfigurer för Frankfurtskolan som skrev Upplysningens dialektik tillsammans. Bitskt, klarsynt och bra.


1. Zygmunt Bauman - Bauman har alltid den svage som utgångspunkt för sin forskning. Skärskådade modernismens roll som förutsättning för förintelselägren. Sägs ha myntat begreppet postmodernism och beskrev detta som en befrielse från dogmer och färdiga svar.

Skrivet av barse den mars 15, 2005 05:00 EM | TrackBack
Kommentarer

Bauman... det är en rätt träig gubbe att läsa ;)

   Skrivet av: N|. den mars 15, 2005 07:26 EM

Nja, han kanske inte är känd som nån stor humorist men jag tycker nog att han skriver helt läsbart och framför allt läsvärt. Ge gamle Zygge en chans till!

(Det kan ju också vara så att du är allergisk eller överkänslig mot postmodernism. Det är inte så ovanligt.)

   Skrivet av: Barse den mars 15, 2005 08:54 EM

Bauman är en av de mest läsvärda bland sociologer och samhällsfilosofer. Jag håller helt med dig. "Auschwitz och det moderna samhället" är min klara favorit.

   Skrivet av: Masoud den mars 17, 2005 12:50 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com