free page hit counter

mars 19, 2005

Fredagsfyran v11 -05

Kaffe är temat för veckans fredagsfyra.


1. Gillar du kaffe?
Älskar kaffe gör jag. Men det ska vara riktigt svart kaffe, ingen sån där välling som dricks av folk som inte tycker om smaken av kaffe.

2. Ditt bästa kaffeminne?
Min första kaffekopp. Jättestarkt kaffe som tillreddes i en gammal sotig hurra ute i skogen över öppen eld. Jag var stissig i ett dygn efter det, och jag var fast för kaffe.

3. Ditt sämsta kaffeminne?
Amerikanskt "kaffe"

4. Kaffekulturen är ju någonting som anses väldigt viktigt av de invigda, vad är det som skapar en så stark kultur kring just kaffedrickandet?
Jag har läst en förklaring som kändes ganska trovärdig i en bok som heter "Mind Hacks". Så här lyder den:
Efter att man har druckit en kopp kaffe så tar det bara 20 minuter innan koffeinet har spridit sig i hela kroppen. Koffeinet ökar dopaminets verkan, förmodligen genom att blockera en dopaminkonkurrent som kallas adenosin. Genom att trimma dopaminsystemet så påverkar koffeinet också kroppens belöningscentra och gör oss mer eller mindre beroende av koffeinet efter en tids användning. Efter ett tag kommer också kroppen att börja belöna beteenden förknippade med koffeinintaget (precis som Pavlovs hundar lärde sig förknippa ljudet av en klocka med belöningen). Därför får även de olika kringaktiviteterna en stor betydelse som alltså kan hänföras till ett inlärt beteende kopplat till ett substansberoende. Kaffekulturen och kafferitualerna är viktiga eftersom de triggar belöningssystemen i förväg för att på så sätt lura oss att verkligen fullfölja inhiberandet av den bruna drycken.

Skrivet av barse den mars 19, 2005 02:28 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com