free page hit counter

mars 20, 2005

Spelkväll med Ante och Andy

Gårdagskvällen spenderades tillsammans med två kompisar och fyra bra spel. Vi hann med att spela San Juan (ett kortspel som skulle kunna beskrivas som Puerto Ricos elegante lillebror), Fluxx (ett kortspel med varierande regler), Pizarro & Co (ett brädspel med fokus på auktioner) och Light Speed (ett realtidskortspel om rymdkrig). Största överraskningen var nog att Light Speed var så snabbt och framför allt så beroendeframkallande. Vem hade trott att man kunde göra ett ganska knepigt strategispel som man kan spela färdigt på två minuter. Livet är kort så fram för snabbare spel, kortare filmer och tunnare böcker!

Pizarro-spelet kändes också som en trevlig överraskning. Ett ganska typiskt tyskt brädspel som fokuserade helt och hållet på auktion. Detta gör att spelet blir både fokuserat och snabbspelat och det känns som att det kan hålla för ganska många omspelningar.

Fluxx var roligt men också ganska oförutsägbart (både på ett bra och dåligt sätt). Oförutsägbarheten gör att spelet förlorar lite nerv eftersom man inte kan förutse vem som ligger bra till för att vinna. Helt plötsligt ändras reglerna och någon vinner. Det påminde på något obestämbart sätt om Mad-kortspelet som kom ut i början av åttiotalet.

San Juan är ett riktigt välgjort kortspel som baserar sig på topprankade spelet Puerto Rico. Det är elegant, lättförståeligt och tämligen välbalanserat med lagom långa spelomgångar. Dessutom kan jag inte sluta att imponeras av den genialiska idén att använda samma kort till flera olika funktioner beroende på var i spelet de används.

Det har faktiskt blivit en hel del sällskapsspel för min del den senaste tiden, från att ha varit svältfödd på spelande under en ganska lång (föräldraledig) tid. På jobbet har vi spelat San Juan och Ticket to Ride på luncherna de senaste veckorna och imorgon ska jag ta med mig några nya spel som vi ska testa. Jag tippar på att det blir Light Speed, Girl Genius och kanske Löwenherz. Alea iacta est!

Skrivet av barse den mars 20, 2005 08:31 EM | TrackBack
Kommentarer

hej! Jag blev väldigt intresserad av Light Speed när du skrev om det, var har du fått tag på det? Jag har letat som en dåre men hittar enbart icke-svenska sajter som säljer spelet. Finns det att finna i Sverige?

Håller fullständigt med om San Juan, spelade det för första gången för några dagar sedan och jag fastnade direkt! Enkelt och roligt!

   Skrivet av: Fredrik den augusti 4, 2005 04:17 EM

Jag har för mig att jag köpte Light Speed på Fantasiapeelit i Helsingfors. Jag har också beställt en stor låda spel direkt från Cheapass Games och det funkade jättebra. Gå ihop med några kompisar och beställ så blir det billigare.

   Skrivet av: Barse den augusti 5, 2005 09:04 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com