free page hit counter

mars 25, 2005

De komma, de komma, de vingade skaror, som flytt...

Våren närmar sig med stormsteg och i mångas hjärtan börjar det pirra och ett behov gör sig påmint. Under hela vintern så har vi undertryckt det men nu går det inte längre att hålla tillbaka lusten att utföra dödliga experiment och dumheter. Våren är en tid för påsksmällare, fördämningar, trädklättring och diverse dödsföraktande försök med kemikalier, elektricitet och brännglas. Det killar i fingrarna på alla normalt funtade killar och tjejer och tankarna söker sig konstant till nästa farliga projekt. Vem minns inte de kinapuff-sprängda plastsoldaterna i sandlådan, den trimmade mopeden eller den där livsfarliga trädkojan som man drömde om dag och natt.

Dessa dumheter som vi lockas att göra av vårsolen och doften av torr asfalt har dock skördat många offer och jag måste passa på att påpeka att det är dumt att experimentera med farligheter som man inte har kontroll över. Bättre då att läsa om andra idioter som redan har gjort experimenten och se deras bilder och filmer så att man själv inte behöver riskera liv och lem. Testa alltså inte de här experimenten hemma!

Här kommer en hyllning till våren, livet och människors dumhet:


  • Här är en snubbe som har byggten soldriven döds-stråle som kan användas för att bränna upp en massa saker. Enkelt, praktiskt och miljövänligt.
  • Tänd en utegrill på tre sekunder. (Gammal klassiker.)
  • Kemi-experiment sorterat på grundämnen. Titta t.ex. på vad som händer om man slänger två hekto natrium i en hink med vatten.
  • Ett gäng experiment med mikrovågsugnar inklusive bra förklaringar över vad det är som händer när det smäller och sprakar.
  • Mad Coiler håller på med högspänningsexperiment. Bland annat har han byggt några sköna teslaspolar och flera intressanta kondensator-experiment i vilka han krossar läskburkar, skjuter hårddiskskivor och förångar kopparkabel.
  • En annan klassiker är potatisgeväret (som dessutom verkar ha utvecklats till en 4-tumsbräda-kanon).
  • Livsfarliga experiment är förresten ingen nyhet utan något som vi har hållit på med i åtskilliga hundra år. Här är lite historiska dumheter och försök. Min favorit är experimentet kallat the Flesh Transducer i vilket man visar att man kan skapa svaga toner som hörs från experimentpersonens bröstkorg när man pulserar en ström från en induktionsspole genom denne.
  • Slutligen en gammal klassiker: Grizzlydräkten Ursus Mark VI.

Återigen säger jag eder: pröva inte hemma!

Skrivet av barse den mars 25, 2005 02:40 EM | TrackBack
Kommentarer

Och jag som tyckte brorsan var häftig när han lärde mig hur man gjorde en rökbomb av lika delar socker och salpeter när vi var 10-11 år. Vilka mesar vi var. Mesproppar. Vårmesproppar. Supermesiga vårproppiga småungar!

   Skrivet av: Håkan (hakke) den mars 25, 2005 05:53 EM

Salpeter och socker, vilka minnen! ICA-affären vid vår mellanstadieskola fick börja be om legitimation när någon ville köpa salpeter...

Visst var man en mespropp jämfört med dårarna som bygger potatiskanoner som sjuter fyratumsplank och galningarna som tänder utegrillar med flytande syre, men man är åtminstone en levande mespropp med alla fingrar i behåll.

   Skrivet av: Barse den mars 25, 2005 06:17 EM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com