free page hit counter

mars 28, 2005

Amrisarna har gjort det igen


Kopian

Amerikanska remakes är nästan alltid sämre än sina förlagor, ofta är kvalitetsskillnaden väldigt stor. (Ta till exempel den europeiska kulturdrycken öl som i landet på andra sidan atlanten förvandlades till någon slags extremt utspädd svagdricka som tydligen säljer bättre ju mindre den smakar.)

Det senaste, och förmodligen ett av de mest hårresande exemplen på hur urvattnat och dåligt det kan bli är NBCs version av The Office. Den brittiska succeserien var något av det bästa och mest smärtsamma jag sett på tv så därför var det med viss förväntan som jag beslutade mig för att tjuvkika på första avsnittet av den amerikanska versionen. Kvalitetsskillnaden var chockerande. Lite grann som om Disney skulle köpa rättigheterna till Simpsons och göra en barn-tvserie av den. Ricky Gervais, Mackenzie Crook och Martin Freeman må vara svårslagna i sina roller i originalserien, men nog måste det gå att casta bättre än NBC har gjort. (Här finns några snubbar som åtminstone skulle passa utseendemässigt.)


Originalet

Jag ställer mig undrande till varför man i hela friden känner sig nödgade att göra denna remake. Hela det första avsnittet var dessutom, ned på repliknivå, precis likadant som förlagan. Manuset är alltså detsamma, bortsett från några lama Hillary Clinton-skämt som man har lagt in i stället för några brittskheter. Originalserien var ju på engelska och knappast svår att förstå otextad, även för en icke engelsktalande. Den enda uppenbara skillnaden jag kan hitta är just skillnaden i kvalitet. Mycket märkligt. För den som gillade originalet så kan jag bara rekommendera att aldrig titta på den bleka kopian. Om den någonsin kommer på svensk tv, byt kanal!

Skrivet av barse den mars 28, 2005 03:03 EM | TrackBack
Kommentarer

Har du sett den japanska filmen "Ska vi dansa?".
Jänkarna har gjort en kopia med Richard Gere, som gå rpå bio just nu. Trots att Gere är en duktig skådespelare fungerar filmen förstås inte.
Det går inte att föra över japanska kultur till amerikanskt sätt.

   Skrivet av: Chadie den mars 28, 2005 04:23 EM

Jag minns att du berättade om den på bloggmiddagen. Den som är intresserad av bra film får helt enkelt lära sig att läsa (textningen). Orkar man inte det så får man hålla till godo med nån blek kopia.

(Det var förresten Fever Pitch och inte Skruva den som Beckham som skulle komma i amerikansk version...)

   Skrivet av: Barse den mars 28, 2005 04:55 EM

För något i hästväg, leta upp den amerikanska remaken av "Fawlty Towers"!!! Efter studier av denna kommer alla remakes att verka åtminstone halvlyckade.

   Skrivet av: Mr Hanaga den mars 28, 2005 10:30 EM

För att inte tala om kaffet. Dom försöker sprida det hit. Bölask är inte ordet

   Skrivet av: Svada den mars 29, 2005 01:13 FM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com