free page hit counter

april 03, 2005

Arkitektur + Ekologi = Arkologi

När sonen sov sin tupplur idag så satt jag och slöbläddrade lite i ett av NE-banden och hittade något som fångade mitt intresse. Där stod några rader om arkitekten Paolo Soleri och hans Arcosanti-projekt. Eftersom jag är lite småintresserad av arkitektur, och särskilt av sådan arkitektur som på ett eller annat sätt har någon slags kontaktpunkt eller resonans med naturen, så kände jag att jag ville veta mer om denne Soleri.

Han föddes i Turin och utbildade sig där till arkitekt under fyrtiotalet för att sedan bege sig till USA där han arbetade sina första år som arkitekt hos Frank Lloyd Wright. Efter ungefär tio år som arkitekt bosatte han sig i Arizona där han grundade Cosantistiftelsen vars syfte är att forska kring och utföra experiment i stadsplanering. Soleris och stiftelsens viktigaste projekt är Arcosanti som är en prototypstad som ska visa hur en stad som följer hans tankar om Arkologi skulle kunna se ut.

I en typisk storstad så går runt 60% av all yta åt till olika typer av vägar. En stad som är byggd enligt arkologins principer sägs kunna rymma motsvarande mängd människor på endast 2% av ytan. Dessutom är tanken med en arkologi att den ska ligga i direkt anslutning till naturen för att på så sätt kunna erbjuda innevånarna direkt tillgång till naturupplevelser och för att jordbruksproduktionen ska kunna komma så nära staden som möjligt för att på så sätt minimera transporter. Soleri är en sann futurist med en ekologisk grundsyn och jag upplever hans arkitektur som mycket vacker med former som är lånade av naturen men som på samma gång känns hypermoderna. Jag tror att det är just dessa saker som kännetecknar de flesta av mina favoritarkitekter, att de gör vacker arkitektur som på något sätt har samklang med naturen och att de verkar ha en genomtänkt filosofi. (Bland mina favoriter märks bland annat Friedensreich Hundertwasser, Antoni Gaudí och Ferdinand Cheval (om man nu kan kalla honom för arkitekt).)

Den som är intresserad av ekologi, arkitektur eller av hur framtidens hyperstäder kommer att se ut bör i alla fall kolla in Arcosanti-stiftelsens hemsida.

Skrivet av barse den april 3, 2005 09:27 EM | TrackBack
Kommentarer

Arrakis - ökenplaneten. Men Arcosanti _är_ ballt.

   Skrivet av: Enar den april 4, 2005 08:25 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com