free page hit counter

april 13, 2005

Vildkatterna förlorade


Pang, du är död!

Förslaget vildkatter inte längre ska ses som en skyddad art gick igenom med 57% av rösterna i Wisconsin igår. Detta innebär inte att skyddsjakt på katter kan sätta igång direkt utan ett beslut av delstatsmyndigheten och ett godkännande av guvernören. Något sådant beslut verkar tydligen inte ha någon chans att gå igenom, men omröstningen tros ändå sända en tydlig signal till kattägare som tröttnar på sina djur och släpper ut dem i skogen.

Jaktvårdsföreningens ordförande, Mark Smith, som drivit frågan om skyddsjakt på vildkatter har utsatts för hård kritik och dessutom blivit hotad till livet av grupper som motsätter sig förslaget. Katt-aktivisterna säger att förslaget är inhumant och grymt. Ytterligare en grupp nötter som totalt tappat perspektivet på saker och ting (tillsammans med abortmotståndare som trakasserar, mordhotar och mördar för att visa att de är "pro life").

Det verkar bli allt vanligare att folk jämställer djur och människor och lurar sig att tro att djuren äger mänskliga egenskaper. En av anledningarna till denna antropomorfisering tror jag är att vi nu för tiden distanserar oss från de djur som vi utnyttjar som föda och kläder. Djurindustrin tjänar på att skapa en skönmålad bild av djuren och djurhållningen som inte är sann. Att visa upp hur djuren verkligen behandlas vore kommersiellt självmord.

Dessutom tror jag att disneyfilmer och annan barnkultur har en stor del i förmänskligandet av djuren. Eftersom de allra flesta personer i västvärlden växer upp i stadsmiljö utan att komma i kontakt med djur så är den bild som byggs upp av djuren den som serveras oss av de tecknade filmerna. Dessa fabler skapar en falsk bild av djur som dessutom får stå oemotsagd eftersom vi saknar referensramar och inte kan jämföra berättelserna med verkliga djur. Inte undra på att folk blir upprörda när det talas om jakt, det var ju en elak jägare som dödade Bambis mamma...

Skrivet av barse den april 13, 2005 02:13 EM | TrackBack
Kommentarer

Visst, djuren är inte människor och har kanske inte mänskliga egenskaper (lite beroende på hur långt man drar begreppet mänskliga egenskaper), fast de är inte så dumma/okänsliga som en del verkar tro.

   Skrivet av: Erik den april 13, 2005 02:25 EM

Hrmpf.. Nu undrar ju vän av ordning om rasen Felis Silvestri verkligen förekommer i Wisconsin. Och gör den verkligen det så hur tusingen har den kommit dit??

Jag inbillar mig, på tämligen goda grunder, att du talar om arten Felis Catus, dvs vår vanliga tamkatt. Den förvildas tämligen ofta om den överges av sin matte/husse eller om andra katter jagar bort den (vanligast).

Är det Felis Catus så är det rimligt att jaga den eftersom den knappast tillhör miljön i Wisconsin, den ställer bara till med en massa förtret och sabbar ekobalansen.

I vårt lilla land gör knappast förvildade tamkatter ngn speciell skada eftersom den normalt inte klarar klimatet mer än en säsong.

Som upplysning kan jag nämna att förvildade tamkatter ofta skjuts av i Sverige. Kommunerna brukar ta in lokala jaktvårdare som sköter den saken till folks ljudliga protester. Men en omärkt och osteriliserad katt bör avlivas enligt min uppfattning. Och jag är en _sann_ vän av katter.. :-)

Men berätta nu vad du avser vara "vildkatter" är du bussig..

   Skrivet av: Jinge den april 13, 2005 04:50 EM

Aah.. Har läst artikeln och det är tamkatter man pratar om. Beslutet att skjuta av omärkta tamkatter är utomordentligt bra. Men som jag skrev, det är inte såå nödvändigt om man har rejäla vintrar. Ytterst få kan överleva då. Fast i gengäld ynglar de av sig som attan så det är aldrig fel att skjuta av omärkta katter.

   Skrivet av: Jinge den april 13, 2005 04:55 EM

best online dating sites
tender dating site

   Skrivet av: Williambor den juli 30, 2021 08:38 EM

zagit gaymalov gay dating
really good gay dating sites
gay sex pig dating

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 8, 2021 07:33 EM

does match.com allow gay dating
pocatello gay dating
legit gay dating sites

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 12, 2021 09:18 EM

easy gay dating
gay dating interracial
is being dating a trans guy gay

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 15, 2021 07:17 EM

gay dating sims english tumblr
gay dating vancouver bc
free gay male dating

   Skrivet av: Patrickwhepe den september 3, 2021 11:25 EM

grindr gay dating site reviews
gay st louis dating
manhunt gay dating website

   Skrivet av: HenryWef den september 8, 2021 11:34 EM

gay speed dating boston
hdereford az gay dating
gay indiana dating

   Skrivet av: HenryWef den september 13, 2021 06:38 EM

gay guy dating the devil
belgium gay dating soft
gay thug dating sites

   Skrivet av: HenryWef den september 16, 2021 04:35 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com