free page hit counter

april 15, 2005

Fredagsfyran v15-05

Veckans Fredagsfyra har temat övernaturlighet. Frågorna känns tyvärr inte särskilt passande till mina svar så jag klumpar ihop dem och svarar på allihopa i ett svep.

1. Tror du på övernaturliga fenomen?
2. Kan du nämna ett exempel på varför du tror/inte tror på det?
3. Vad är övernaturlighet?
4. Om du inte tror på övernaturliga fenomen, önskar du att du gjorde det och tvärt om, om du tror på det, önskar du att du inte gjorde det?

Jag tror inte på distinktionen naturligt/övernaturligt. Jag tror att alla upplevelser eller fenomen kan tolkas och förklaras på olika sätt. Den som väljer att kalla en sak för naturlig och en annan för onaturlig har valt ett synsätt på verkligheten, men det är inte det enda synsättet. För mig funkar inte den indelningen. Däremot så gillar jag förkortningen UFO som bättre speglar vad jag tror. Saker som vi har svårt att förklara bör i stället kallas oidentifierade eller ännu icke förklarade fenomen. Att benämna något övernaturligt innebär att man delar upp världen i en del som (de underförstått ofullständiga) naturlagarna kan förklara och en annan del som förklaras av helt andra, esoteriska principer. Jag menar i stället att rationellt tänkande, tvivel och tro måste samexistera. Upplevelser av, eller tro på det numinösa behöver inte alls betyda att man måste lämna allt vad rationalitet och kritiskt tänkande heter därhän. Det betyder bara att man upplevt, eller tror på något som man ännu inte förstår till fullo.

Helt på tvären mot det jag just sagt så bör jag ändå tillägga att jag älskar all form av fiktion som på ett eller annat sätt handlar om det övernaturliga. Arkiv X, Buffy, Lost och de drabbade är tv-serier som jag följer eller följde slaviskt. Övernaturligt gör sig helt enkelt bra på film, i böcker och i TV.

Skrivet av barse den april 15, 2005 11:39 FM | TrackBack
Kommentarer

Men "De drabbade" hade helt klart vunnit på att kortas ner till - ja, hälften i alla fall.

   Skrivet av: Johnny den april 15, 2005 11:47 FM

"De drabbade" hade många brister, men jag slukade serien med hull och hår ändå. Man är inte bortskämd med svenska övernaturliga thrillers precis så det gäller att ta tillvara på det som bjuds.

   Skrivet av: Barse den april 15, 2005 01:26 EM

Ja, De drabbade var ohyggligt mycket för lång för att sändas med ett avsnitt i veckan. För övrigt föredrar jag övernaturlighet framför onaturlighet, som är det som präglar både samhället och media idag. Jag menar alltså den onaturlighet som förmedlas i dokusåporna och som enkelt funtade personer och minderåriga tolkar som någon slags sanning och i värsta fall rättesnöre. Hellre spöken natten lång, än Robinson-Robban en enda gång!

   Skrivet av: Zaffran den april 15, 2005 03:49 EM

Håller helt med dig om att distinktionen naturligt/övernaturligt inte är realistisk. Eller hur man nu ska säga. Det finns oftast en förklaring till det som kallas övernaturligt, fast vi kanske inte ser förklaringen eller kan förstå den med vårt sätt att tänka och uppfatta världen.

   Skrivet av: Chadie den april 15, 2005 10:19 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com