free page hit counter

april 17, 2005

The gräspappa blues

Efter ett par dagars gräsänklings-förälderskap så ska det bli skönt att få hem frun för att få lite avlastning. Lillkillen är tämligen nöjd med tillvaron, men det blir inte mycket tid över till annat än att vara med honom när man blir ensamförälder för en tid. Nu sover han i alla fall och jag får lite tid över till att skriva lite på bloggen och släktforska lite.

Gräsänkling förresten. Jag trodde att uttrycket var modernt och hade något svagt minne av en film med Gösta Ekman och Janne "Loffe" Carlsson och tänkte att ordet kanske började användas någon gång på åttiotalet. Sedan kom jag att tänka på låt av Povel Ramel som var med i Knäppupp, så det betyder att ordet användes redan på femtiotalet. Dessutom hittade jag ett vykort med gräsänklingsmotiv tecknat av Jac Edgren gissningsvis någon gång under 1940-talet eller början av 50-talet.

För att gå till botten med det hela så tog jag mig en titt i min lilla etymologiska ordbok och detta är vad jag fann:
Gräsänkling kommer från ordet gräsänka som är känt redan på 1700-talet. Ordet kommer från det lågtyska graswed(e)we och betyder förförd och övergiven flicka. Förledet syftar antagligen på ett "förförande i det fria". Därefter har ju ordet gräsänkling fått en lite annan innebörd, då betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam. Jag tycker att vi gräsänklingar ska sluta oss samman och kräva en partiell återgång till den föregående betydelsen av ordet. Innan man blir lämnad ensam som gräsänkling förtjänar man att bli ordentligt förförd av den som smiter iväg.

Skrivet av barse den april 17, 2005 02:11 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com