free page hit counter

maj 12, 2005

Gör om, gör rätt!


Bild: Layton Findlater

Den nya, skärpta upphovsrättslagen träder i kraft den första juli och den är full av otydligheter och rent nonsens. Det sägs bland annat att det ska vara tillåtet att kopiera en skiva som man köpt men att det ska vara förbjudet att kringgå kopieringsskydd. Hur går det ihop? Ganska många CD-skivor har väl någon form av "kopieringsskydd" nu för tiden. Ska det stå jättestort på skivomslaget att den är "kopieringsskyddad" så att man inte råkar begå ett brott av misstag när man bandar av skivan?

Det som verkligen upprör mig är dock att avgiften som tas ut på bland annat CD- och DVD-media för att kompensera upphovsrättsinnehavare för den tillåtna privatkopieringen ska höjas. Här är det något som inte riktigt stämmer. I mitt arbete använder jag stora mängder CD- och DVD-skivor som då köps in med den extra straffavgiften. Detta trots att upphovsrätten på det som bränns på skivorna tillhör företaget eller någon av våra kunder. Däremot har jag aldrig varit med om att det har dykt upp någon med en påse pengar och kompenserat oss för piratkopieringen av spelen som vi gör. Är det inte något som är snett här? Varje skiva som används för att säkerhetskopiera eller arkivera saker från våra servrar, som används för att skicka demos eller betaversioner till kunder eller för testning kommer alltså att straffbeskattas. När kommer skatteåterbäringen?

Nä, hela lagen (som grundar sig på ett EU-påbud) känns framhastad, osammanhängande och som att den har tillkommit genom massivt lobbyarbete från de stora mediebolagen på EU-nivå. Om jag var chef i det här landet så skulle jag ta lagutskottet hårt i örat och ryta: Gör om, gör rätt!

Skrivet av barse den maj 12, 2005 09:30 EM | TrackBack
Kommentarer

Kunde inte sagt det bättre själv.

   Skrivet av: Chadie den maj 12, 2005 10:58 EM

Jag har för mig att man som företag kan ansöka om att bli befriade/få tillbaka kassettersättningsavgiften från Copyswede. Men som privatperson får man allt vackert betala oavsett om man bränner sina egna digitalbilder eller en kopia av kompisens skiva. Jag anser att detta är ett otyg. Rätten att göra enstaka kopior - "fair use" - är knappast något nytt påfund. Skivorna har inte heller blivit billigare sedan avgiften infördes. Med andra ord vill jag bestämt hävda att detta ingår redan i priset för orginalet, och att skivbolagen på detta sätt tar betalt två gånger. Och mer därtill eftersom inte alla skivor används för att framställa privatkopior. Rätten att privatkopiera en skiva kringgås ganska effektivt genom regeln att man inte får bryta kopieringsskyddet. Så jag håller helt med - Gör om, gör rätt!

   Skrivet av: Lars Olofsson den maj 12, 2005 11:40 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com