free page hit counter

juli 01, 2005

Hemlisar

Som präst får jag ofta frågor om tystnadsplikten. En hel del av frågorna är av typen "om nån kom och sa att han mördat sin fru och sina barn vad skulle du göra då?" eller "om nån berättar att han våldtar sina barn får du inte säga nåt då?" (även känd från filmen Priest) Nu hör väl inte dessa bekännelser till de vanligaste, tack och lov, så jag lämnar dem där hän, liksom spekulationer i vad jag skulle göra (mer än att försöka förmå personerna att bekänna sina hemlisar även för andra -som kan hjälpa).

Min lärdom av hittills fem års tystnadsplikt är dock flerfaldig. En lärdom är att en hemlis tyngd sällan har med själva det som är hemlisen (tex att man gjort något man ångrar). Oftast fungerar formeln "ta ut ett troll i ljuset så spricker det". Hemlisen blev helt plötsligt mindre pinsam eller mindre... stor när man delade den. Man får perspektiv på ett annat sätt. Och det är ju bra. Ofta bara synd att man väntade så länge med det.

Nåja, nu har jag i alla fall hittat en sida som jag kan hänvisa till för de som är nyfikna på vilka hemlisar som andra bär på utan att bryta mot min tystnadsplikt. Så läs och jämför med dina egna hemlisar. Och varför inte dela med dig av några egna?

Skrivet av Jeez den juli 1, 2005 10:19 EM | TrackBack
Kommentarer

Ey. Jeez! Vad roligt att du kommit till bloggvärlden! Välkommen!

   Skrivet av: N|. den juli 1, 2005 11:00 EM

Typ som http://bikt.se då?

   Skrivet av: Enar den juli 3, 2005 06:21 EM

det var en konstig sida... tycker min var bättre!

   Skrivet av: Jeez den juli 3, 2005 09:02 EM

Det var intressant - dina reflektioner om hemligheter. Det är säkert sant! Vad bra du skriver! Hit vill jag igen!
Mette

   Skrivet av: Mette den juli 11, 2005 12:15 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com