free page hit counter

november 16, 2005

Blå himmel, gula bananer

En kollega tipsade mig om kampanjen BLUE SKY IN GAMES vars mål är att spelen ska bli sådär mysiga igen som de var en gång i tiden. Ni vet, när spelgubbarna sprang omkring med jättekepsar, knaprade färgade piller och svampar och plockade diamanter. Inte som dagens gangsterspel där gubbarna kutar runt med kepsar på huvudet, knaprar piller och snor diamanter... Eh...

En bra kampanj hur som helst, med en konkret checklista som vi spelutvecklare kan följa. ("From now on, everyone wears red shoes." etc.) Dessutom tycker jag att alla initiativ, ironiska och allvarligt menade, som kan hjälpa till att bryta enformigheten i tema- och miljövalen för dagens spel är av godo.

På ett sätt var det verkligen bättre förr, när spel (och filmer och skivor) inte var såna ekonomiska mastodontprojekt. Då vågade man chansa på annorlunda grejor utan att behöva oroa sig allt för mycket för kvartalsrapporter och osäkra investeringar. Nu för tiden satsar förlagen nästan alltid hellre pengarna på ett förutsägbart mainstreamprojekt som kan ge en säker vinst än att de chansar på mer kreativa, otippade och "vilda" projekt som kan floppa men som också kan resultera i jättesuccéer. Jag upplever det som att trender styr i allt större utsträckning nu för tiden.

När något spel, någon film eller bok blir succé så blir det allt oftare genreskapande och åtföljs av en flod av liknande produkter. Förlagen vill hellre göra tio nya Da Vincikoden, Gladiator eller GTA hellre än att satsa pengar på något nytt. Säkra investeringar smäller i nio fall av tio högre än nya spännande idéer.

(Oj, nu blev det ett sånt där långt ofokuserat inlägg igen, bara för att jag retade upp mig på hur mediebranschen fungerar. Jaja, det är väl det man har en blogg till. Att få häva ur sig en massa åsikter utan att behöva oroa sig för att man tråkar ut någon.)

Skrivet av barse den november 16, 2005 12:30 EM | TrackBack
Kommentarer

Life is too difficult, too much distress, you may complain about it, or you may still advance on the road of fleeting years without fear of hardships and difficulties. Anyway, there are thousands of ways to deal with distress, but the only one that can't be chosen is to give up!
ray ban sunglasses outlet

   Skrivet av: ray ban sunglasses den september 23, 2019 06:40 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com