free page hit counter

november 27, 2005

Serenity


River Tam sparkar din stjärt

Nu har jag landat efter två timmar i rymden med Mal, Zoe, Wash och de andra i filmen Serenity och jag måste återigen få säga att Joss Whedon är ett geni. Trenne äro anledningarna till att jag påstår detta:

1. Filmen inleds rappt och rafflande när herr Whedon trampar plattan i botten från första sekund samtidigt som han lyckas med mästerstycket att etablera samtliga karaktärer och förklara bakgrundshistorien på bara tio minuter. Mästerligt!

2. Joss gör fantastiska hjältar och de är ofta starka tjejer. Serenity är inget undantag; tvärt om.River Tam är garanterat årets hårdaste hjältinnekaraktär.

3. Han är en riktig film- och populärkulturjunkie som kan koderna och reglerna till punkt och pricka och som därför vet hur man bryter mot dem på effektivast möjliga sätt. Ingen kan väl som Joss Whedon ta livet av en (eller flera) av huvudpersonerna sent i berättelsen eller överraska publiken totalt på ett nästan nonchalant sätt för att sedan fortsätta berätta historien i samma höga tempo.

Mycket lov bör också sjungas över den mycket roliga och intelligenta dialogen i filmen (som också är en av herr Whedons kännemärken). Det enda som känns lite tråkigt är att filmen känns mer "avslutad" än vad tv-serien gjorde. Det är säkert något som de allra flesta tycker är positivt, men som inbiten Whedonnarkoman så känns det underligt att gå ifrån ett firefly-"avsnitt" utan att det hänger fem lösa intrigtrådar i luften. Visst finns det några obesvarade frågor, men det känns också svårt att se var berättelsen kommer att ta vägen härnäst. Jag är ändå inte orolig, Whedon vet vad han gör och än tror jag inte att vi har sett slutet på sagan om kapten Mal och de andra.

Kort sagt så tycker jag att Serenity var en riktig stänkare. Den som aldrig har sett ett avsnitt av Firefly (eller Buffy för den delen) kan se detta som en snabbintroduktion in i det förföriska Whedonverse. Alla andra som redan är bitna har väl redan bokat biljetten antar jag?

Skrivet av barse den november 27, 2005 10:59 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com