free page hit counter

november 29, 2005

while (x < 4)

En kollega tipsade mig om sällskapsspelet c-jump som tydligen ska vara ett spel som ska hjälpa barn att lära sig grunderna i programmering. Trots att jag är både programmerare och brädspelsnörd (och dessutom jobbar som dataspelutvecklare) så har jag svårt att se charmen i c-jump. Kanske skulle det kunna vara roligt att spela det i stället för att sitta och läsa i en lärobok när man tar sin första programmeringslektion på högstadiet, men för mig känns ungefär lika kul som att sitta och stega sig igenom ett program i debuggern. Var är strategin i spelet och varför så tråkig spelvärld? Slå en tärning och se din "plupp" åka slalom ner för en slalombacke som består av programkod?

Om spelmiljön däremot hade varit lite mer intressant (eller åtminstone integrerat i spelmekanismen) och om man hade haft möjlighet att interagera med de andra spelarna och faktiskt göra strategiska val så kanske det hade varit ett intressant spel, men som det verkar nu så är det bara ett "snakes and ladders" i annan skepnad.

Rolig idé med brädspel som programmeringsläromedel dock. Jag skulle personligen vilja ha ett brädspel som man kunde spela för att göra systemdesignen för ett projekt. Då kunde man spela det tillsammans med kunden för att komma överens om projektets omfattning, tids- och kostnadsramar på ett lite mer lättsamt sätt. Det skulle också göra saker och ting mer konkreta och lättförståeliga för folk (läs: kunder) som inte har förstått förhållandet mellan komponenterna tid, pengar och omfattning. Hmm... det kanske är dags att börja snickra på ett sånt. Var la jag nu den där extreme programming-boken?

Skrivet av barse den november 29, 2005 03:23 EM | TrackBack
Kommentarer

Patrick brukar lite frustrerat utbrista att jag verkligen har dålig koll på hur mycket tid programmering egentligen tar... *ler* Jag kom förbi nu för att tipsa dig om att i http://henriksundstrom.se/news.php Sundströms blogg under "Sens moral" har han tagit upp dataspel och våld, ett av dina ämnen. Hälsa min lilla kusin att det finns några texter kanske av intresse för henne i min blogg bl.a. under "filosofiskt". Hejsvejs*

   Skrivet av: Josephine den november 29, 2005 08:01 EM

och det här var då original-artikeln:

http://cognitivedaily.com/?p=130

   Skrivet av: Josephine den november 29, 2005 08:11 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com