free page hit counter

december 12, 2005

Högerkristen julgranskamp


Bild: Scott and Kristine Dier

Jag chansade på en url för att komma till Creative Commons men det visade sig att www.cc.org inte pekade dit utan till en förening för bevarandet av USAs gudomliga arv. Alltså en lobbyförening för kristna ganska långt ute på den amerikanska politiska högerkanten.

Jag är kristen, men både politiskt, åsiktsmässigt och (enligt min bedömning) förståndsmässigt en ganska bra bit ifrån knäppgökarna i CC. Bland deras kärnfrågor finns bland annat kampen för att ungdomar ska slippa den känslomässiga smärtan i den kondomförespråkande seuxalundervisningen, en kampanj för att skydda det heterosexuella äktenskapet från homo-hotet samt lagar för att skydda kristna lokaltevekanaler mot de hemska marknadskrafterna och införa en "must-carry"-lag som tvingar kabeltevebolagen att distribuera dessa (och andra mindre kommersiellt intressanta program).

Förstasidesstoff på deras webbsajt var i alla fall deras (framgångsrika) kampanj för att skydda de urkristna och djupt heliga julgranarna från att profaniseras av (gissningvis) utländsk påverkan. I ett land med så många folkgrupper, religioner och åsikter verkar det vara viktigt med varje markering som man kan åstadkomma.

Den moderna julgranens historia härstammar från en tradition bland europeisk 1600-talsadel (som dessutom av vissa ansågs vara en okristlig sedvänja) att släpa in träd och dekorera dessa vid juletid. Det är dock svårt att helt bortse från den tidigare germanska Yule-traditionen vid vilken man offrade både djur och människor kring sitt träd. Ska man skydda julgranen från hedningarna så ska man därför akta sig och inte gräva för djupt i dess förhistoria...

Skrivet av barse den december 12, 2005 05:15 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com