free page hit counter

februari 03, 2006

Fredagsfyran v05-06

Fredagsfyran v05 -06

Tema: Ekonomi

1. Tycker du att du sköter och tar hand om dina pengar bra, varför?
Nej, det tycker jag nog inte att jag gör. Pengarna tar slut hela tiden och framförallt så är storleken på det utgående pengaflödet starkt datumberoende. Jag önskar att jag kunde skärpa mig så att jag inte fick såna galna köpanfall veckan efter löning, men jag börjar inse att jag inte klarar det själv. Det kanske är läge för beteendeterapi eller 12-stegsprogram.

2. Om du skulle vinna en miljon, vad skulle du göra med pengarna?
Jag har länge tänkt att jag skulle försöka ge bort en stor del av pengarna till någon verksamhet där den gör större nytta (än personlig lyxkonsumtion gör), men jag kan inte svära på hur långt mitt moraliska ställningstagande skulle räcka när jag väl står där med checken i handen. Förhoppningsvis ger jag bort åtminstone cirka 30% av en storvinst. Resten skulle väl hamna på något sparkonto antar jag, efter att lån och sånt blivit avbetalda. Jag skulle förmodligen avsätta en slant till galen lyxshopping också (typ ny dator, ny cykel och kanske en metallsvarv, ett oscilloskop eller nåt annat galet som jag inte har så stort behov av).

3. Hur ofta tycker du man ska unna sig något? Hur ofta gör du det?
Det beror precis på vad man menar med att unna sig. Att köpa saker för att dämpa köpsuget (eller ångesten) är inte särskilt effektivt. Resultatet brukar nästan alltid bli det motsatta. Antingen blir man tillvand och får högre köpsug eller så får man bara mer ångest när man tänker på all skit man köper. Däremot tycker jag att man ska försöka unna sig att köpa grejor av bra kvalitet när man väl har bestämt sig för att investera. Hellre att man lägger ut lite extra på något som verkligen håller än att man snålar och köper halvdåliga grejor som bara går sönder och krånglar.

4. Sparar du till något speciellt just nu? Hur mycket sparar du?
Jag sparar till min pension (tråkigt!) och sedan sparar jag lite grann på ett fondkonto. Fondkontot använder jag som en slags buffert för oförutsedda utgifter (och som ett sätt att rädda lite av pengarna undan mitt ibland okontrollerade köpsug). Mycket av mitt tidigare sparande försvann när jag var pappaledig och fick klara mig på jättelite pengar, så just nu är det inte särskilt mycket på sparkontot.

Skrivet av barse den februari 3, 2006 03:08 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com