free page hit counter

februari 28, 2006

AutoHotkey - Ett guldkorn!

I det allra första numret av tidningen Make så skriver Mark Hurst en veritabel hyllningssång till ett Mac-program som heter TypeIt4Me. Programmet ligger och smyger i bakhuvudet på datorn och varje gång som det känner igen en på förhand bestämd teckenkombination som avslutas med ett mellanslag eller ett skiljetecken så passar det på att snabbt som attan byta ut förkortningen mot en fullständig fras av något slag.

Mums filibabba tänkte jag, som av ergonomiska och hastighetsmässiga skäl gärna undviker att flytta min högerhand till musen så mycket det bara går. Tyvärr var PC-programmet som han rekommenderade som alternativ inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Dessutom är både Mac- och PC-programmen kommersiella program som kostar en förhållandevis saftig slant att registrera. Därför gav jag mig ut på programletarstråt och det dröjde inte länge förrän jag hittade vad jag sökte...

AutoHotkey är ett oerhört kraftfullt makroprogram som, förutom tangentbordsmakron också klarar av att styra nästan allt som går att styra i Windows. Dessutom är programmet, hör och häpna, riktigt enkelt att komma igång med. Man skriver bara en rad i inställningsfilen för varje förkortning och ber programmet läsa om inställningarna så funkar det.

En vanlig rad kan till exempel se ut så här:
::ahr::<a href="" target="_blank"></a>{Left 22}

När jag sedan skriver ahr och trycker mellanslag så ersätts bokstäverna med texten som står efter det andra semikolonparet och sedan backas markören 22 steg så att jag hamnar mellan citationstecknen efter href. Jättepraktiskt om man skriver blogginlägg varje dag!

Jag har bara börjat skrapa på ytan vad gäller AutoHotkeys potential, men det känns redan som att det blir ett program som jag kommer att tycka mycket om. Att det dessutom är GPL-licensierat och därför är både gratis att ladda ner och använda och dessutom är fritt att själv modifiera (om man är lagd åt det hållet) gör inte saken sämre. Får du skrivkramp och eksem av att skriva samma fraser (e-postadress, bloggadress etc.) dag ut och dag in till leda så är detta definitivt ett program för dig.

Om du däremot har oturen att köra Mac så får du tyvärr hålla tillgodo med Typeit4me och pynta cirka 250 spänn för nöjet. (...om du inte är en hejare på att porta program mellan osX och Windows förstås. Källkoden är ju som sagt fri!)

Andra bloggar om: , , , , ,

Skrivet av barse den februari 28, 2006 09:10 EM | TrackBack
Kommentarer

Typeit4me gick utmärkt att köra utan att betala om man stod ut med nån ruta då&då, om jag inte missminner mig från OS9-tiden. Som vanligt kommer innovationerna ca 10 år före till den goda sidan.

Men tack för tipset om att den finns till X också.

   Skrivet av: Enar X den mars 1, 2006 09:43 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com