free page hit counter

mars 16, 2006

Många svenskar negativa till [valfri grupp]

Resultatet av undersökningar brukar ofta bero på vilka frågor man ställer och hur man ställer dem. Om man skulle ha frågat: "Kan du tänka dig en statsminister som är scientolog?" eller "Kan du tänka dig en bulgarisk statsminister?" eller kanske "Kan du tänka dig en statsminister som är med i Rotary?" så skulle säkert många ha svarat nej på frågan också. Det betyder inte att alla som svarar nej på frågan är scientologofober, rädda för människor som kommer från Bulgarien eller hatar Rotarianer.

Ett nej på den frågan kan för många betyda att man vill ha en politiker som står för en politisk åsikt och inte primärt företräder någon religiös eller nationell grupp eller någon annan intresseorganisation.

Jag tycker att man ska vara försiktig både hur man ställer frågor och vilka växlar man drar på det resultat som man får fram. Visst är det viktigt att hålla ett öga på både extrema främlingsfientliga grupper och på de fördomar som florerar bland vanligt folk men de enda som tjänar på krigsrubriker av det här slaget är grupper som lever och frodas av folks rädsla.

Skrivet av barse den mars 16, 2006 09:27 FM | TrackBack
Kommentarer

Du har så rätt, som man frågar får man svar. För att få en klar uppfattning om vad undersökningen egentligen säger måste man läsa frågorna, svaralternativen och hur svaren tolkas. Dessutom svarar de flesta något mittenalternativ och då är frågan hur undersökaren lagt ut mitten bland svaren.

   Skrivet av: Uffe den mars 19, 2006 01:55 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com