free page hit counter

maj 29, 2006

Köp en plats längre fram i kön

Tech Crunch skriver om tjänsten SuperOyster som låter de som använder sig av tjänsten handla med köplatser. Visst låter det som en alldeles fantastisk idé? Man skulle lätt kunna överföra konceptet till bostadskön i Stockholm eller varför inte testa att sälja en bra kölapp på Systembolaget en fredag eftermiddag? Nog skulle man kunna få en femtiolapp eller åtminstone en tjuga av någon stressad person när det är som mest kö på bolaget?

Kanske är det här något för Ticnet också? Om handeln med ticnet-köplatser bara fick förekomma via deras egen sida med budgivning och med en 10%-ig transaktionsavgift på all handel med köplatser så skulle kanske en hel del av svartabörshandeln med biljetter kunna flytta in hos Ticnet och så att säga legitimeras. Då kunde personer som var villiga att offra lite tid (ligga på låset när någon bra biljett släpps) och eventuellt riskera lite pengar (bli tvungen att köpa biljetter till ett evenemang man inte kan/vill gå på) kunna göra sig en hacka och de som verkligen var villiga att lägga mer pengar på att få bra biljetter skulle kunna göra det.

Orättvist? Kanske det, men handel med vissa typer av köplatser skulle också kunna öppna en hel del möjligheter. Så länge som man ser till att reglera vilka typer av ändamål som köplatshandeln får användas till så tycker jag att det verkar som en helt okej verksamhet.

Fast nu när jag tänker efter så är den gränsdragningen kanske inte helt lätt att göra. Vilka kriterier är det som ska avgöra vilka typer av köplatser som är okej att handla med och vilka som inte är det? Köplatser som handlar om vård, omsorg och andra välfärdstjänster måste absolut undantas från denna typ av handel, men hur är det t.ex. med bostadskön? Om man påstår att varje individ har full frihet att avstå från att handla med köplatsen så förenklar man grovt. En resurssvag person har betydligt färre valmöjligheter än en resursstark person och till syvende och sidst så kanske inte valet att avstå från att sälja sin utbildningsplats/bostadsköplats etc. i realiteten existerar. Därför bör man nog tänka över hur och inom vilka områden som (legal och organiserad) handel med köplatser ska kunna tillåtas.

Å andra sidan, varför inte försöka införa köp- och säljbara köplatser på ett antal ställen så att folk kan börja göra pengar på att vara professionella köare? Det man gör är ju i princip att sälja sin tid till någon som är villig att betala ett marknadsmässigt pris för den (precis som det vanliga löneslaveriet som de flesta av oss ändå sitter fast i om dagarna).

Andra bloggar om: , , ,

Skrivet av barse den maj 29, 2006 07:14 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com