free page hit counter

juni 04, 2006

Det behövs så lite...

Med bara några månader kvar till valet så kanske det inte razzian mot sajten The Pirate Bay var den mest vältajmade. Att man dessutom klantade till det alldeles ohemult mycket gör inte heller saken bättre. Piratpartiet (som redan innan all uppståndelse började dyka upp i de statistiska undersökningarna) går nu fram med stormsteg och kommer förmodligen att ha fler medlemmar än Miljöpartiet om bara någon vecka.

Vad händer om deras medvind håller i sig ända till September? Vad gör vi om vi helt plötsligt sitter med ett gäng finniga riksdagsmän med vågmästarmakten efter valet? Då lär vi få se hur mycket löftena som säger att man ska agera som enfrågeparti är värda. Hur omutbara kan ett gäng nybörjarpolitiker i 20-årsåldern egentligen vara? Visst, man fortsätter säkert att driva sin linje vad gäller upphovsrättsfrågan, men vad händer när det börjar dyka upp lockelser eller påtryckningar gällande helt andra frågor? Vad är det som säger att inte dessa möjliga vågmästare, i stället för att blankrösta i frågor som inte berör deras "enfråga", kroknar och börjar använda sin demokratiskt förvärvade makt efter eget skön?

Förmodligen kommer Piratpartiet inte att nå fyraprocentsgränsen, hur ljus framtiden än verkar te sig för dem idag. Trots det så kan det kan ändå hända att deras plötsliga framgångar rör om i grytan på andra sätt. Vad händer till exempel om Centern, Miljöpartiet eller Kristdemokraterna halkar ur riksdagen på grund av att några av deras redan fåtaliga väljare röstar på piraterna? Även om PP inte kniper en plats i riksdagen så kan denna ovärderliga PR-lotterivinst ändå förändra det politiska landskapet under de närmsta fyra åren.

Tur i oturen kan väl ändå sägas vara det faktum att idioter frodas inom alla grupper. Efter att piraterna vann en martyrkrona av sällan skådat så tappar de stora delar av sitt "tycka synd om-kapital" på bara ett par dagar när några (finniga och militanta) jubelåsnor bestämmer sig för att förstöra polisen och riksdagens webbtjänster med DDoS-attacker. Om jag hade varit aktiv i piratpartiet (eller Piratbyrån för den delen) så hade jag släppt loss alla mina blodhundar direkt, snokat reda på sabotörerna och författat en anmälan till polisen i vilken jag dessutom skulle påpeka att jag ville se dem dömda till lagens strängaste straff. Den nyvunna sympatin som vanliga människor känner för PP och PB lär ebba ut väldigt fort när såna här illdåd begås. Vill man vara martyr så får man noga se till att ingen i ens organisation eller ens i närheten av en börjar göra dumheter.

Om jag var piratpartist eller piratanhängare skulle jag i stället passa på att springa runt på stan och riva ner de olagligt uppsatta affischerna som vår kära musikbransch smutsar ner städerna med. Sedan skulle jag polisanmäla varje affischerande företag.

Därefter skulle jag sätta mig utanför riksdagshuset och kolla vilka av riksdagsmännen som går in genom portarna bärandes en iPod (lätt att se på hörlurarnas färg). Sedan skulle jag se till att ta reda på vad han/hon hade på sin spelare (kanske genom att fejka en intervju) för att slutligen göra en polisanmälan eftersom jag misstänker att han/hon piratkopierar upphovsrättsskyddat material. Om riksdagsmannen (eller polisen, företagsledaren, kungabarnet, antipiratbyråisten eller artisten) inte kunde producera inköpskvitton för alla låtar på iPoden så skulle det bli stor uppståndelse.

Jag lovar att om man skulle göra razzia hemma hos de 50 poliser som var med i PB-razzian så skulle man säkert hitta mp3:or eller annat piratkopierat material på deras hårddiskar. Jag vet i alla fall med säkerhet att folk som jobbar på förlag eller som producenter av upphovsrättsskyddat material inte är några änglar. Det förekommer gissningsvis nästan lika mycket nedladdning och kopiering hemma hos politiker, journalister, poliser och förlagschefer som hos resten av befolkningen. Om jag var aktiv piratkopieringsförespråkare så skulle jag se till att snoka reda på någon olaglighet att polisanmäla Henrik Pontén (eller någon i hans familj) för.

Äh, nog snackat om det här. Om några veckor är allt (förhoppningsvis) glömt och allt är tillbaka till det normala igen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Skrivet av barse den juni 4, 2006 02:45 EM | TrackBack
Kommentarer

Vad hjälper det att polisanmäla nån i Henrik Ponténs familj?! Fattar inte riktigt det.

Jag förstår det andra, om polisers och politikers dubbelmoral, vilket givetvis är ett problem.

   Skrivet av: superkryp den juni 4, 2006 09:11 EM

Om jag var kopieringsförespråkare eller kanske piratpartist så skulle jag försöka hitta något mygel som herr Pontén eller någon i hans familj sysslat med för att visa att inte ens han klarar av att leva som han lär. Det må vara fortkörning, skattefiffel, svart städhjälp eller kanske till och med piratkopiering.

Om man figurerar som övernitisk farisé och springer runt och jagar tonåringar som laddar ner musik till sina mp3-spelare så får man verkligen se till att man inte har några lik i sin garderob (eller någon närståendes).

"Qui custodiet ipsos custodes?"

   Skrivet av: Barse den juni 4, 2006 10:48 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com