free page hit counter

juni 05, 2006

Starta filmbibliotek?

Som vanligt när man får en bra idé så är man sällan ensam om den. Några timmar efter att jag skrev det här inlägget så läste jag om Splitgames som är en fransk spelbytartjänst som fungerar på ett liknande sätt. Visserligen tänkte jag att man skulle byta sina inköpta digitala filer och inte sina gamla omoderna plastskivor, men i grund och botten är det väl sak samma.

Vad är det för regler som gäller för bibliotek förresten? Skulle man kunna gå ihop och skapa ett filmbibliotek tillsammans på nätet om man ville eller är det förbjudet för privatpersoner att gå ihop och starta bibliotek? Om alla nya medlemmar köpte fem filmer och stoppade in så skulle man ganska snart få ett rätt maffigt filmbibliotek att botanisera i. Om man bara såg till att inte spara filmerna på sin dator utan "återlämnade" dem till det gemensamma biblioteket efter att man tittat på dem så skulle man väl inte begå något brott? Är det några som är sugna på att starta ett filmbibliotek? Det räcker med att 20-30 personer bestämmer sig för att vara med så har man tillräckligt med filmer i bibliotekskatalogen för att det ska räcka ett bra tag.

Skrivet av barse den juni 5, 2006 09:39 EM | TrackBack
Kommentarer

bookcrossing har ju "kedjor" där en bok vandrar från en anmäld person till en annan för att till sist antingen returneras till ägaren eller släppas ut i det fria. Det fungerar kanske lika bra på DVD-filmer? Hur går det med min bok som du förbarmade dig över? släpp gärna ut den i Stockholm - registrerad på mitt nick (ska mejla dig info ;-)
I övrigt så är moderna allmäna bibliotek en relativt modern uppfinning från slutet av 1800-talet-början av 1900-talet - innan dess var det EnbarT medlemsbibliotek som man var tvungen att betala för som gällde. I Holland betalar man också - fast som student/pensionär/låginkomsttagare en mycket liten årsavgift. Sverige är unikt.

   Skrivet av: Josephine den juni 15, 2006 05:52 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com