free page hit counter
Kommentarer: Lösningar på värdetransportproblemen

Vad med att helt enkelt lägga ner kontanter? Den enda gången jag använder reda pengar är på Byggnadsnämndens AU:s fika, då jag måste ha 2 SEK redo för teet.

Men isf måste mna ju fixa ett smidigt sätt att flytta pengar till varandra? Typ transaktionsautomater?

   Skrivet av Enar at november 7, 2005 11:35 FM

Problemen skulle också försvinna om man slopade pengar helt. Hur skulle ett totalt pengafritt samhälle se ut? Om ingen hade något bankkonto? Då skulle vi åtminstone inte behöva lägga ner en massa tid och energi på att skydda, transportera och flytta omkring små papperslappar hela dagarna.

   Skrivet av Barse at november 7, 2005 01:41 EM

Enkelt. Slopa avgifter på bankkort och transaktionerna med bankkort. Rånrisken mot a) butiker b) pengatransport butik-bank c) värdetranspoter skulle minska avsevärt.

Nästa steg är att någon skapar en funktion som gör att man via nätet kan handla säkert - även av privatpersoner. Mitt tips är en sorts depåfunktion.

   Skrivet av N|. at november 7, 2005 03:47 EM

Nu löser vi egentligen andra problem än just det specifika problemet med värdetransporter. Jag tror att alla kan enas om att (pappers)pengar är roten till allt ont, men om vi antar att vi inte blir av med sedlarna inom en överskådlig framtid, hur ska vi då kunna komma tillrätta med problemen gällande sedelhantering och transport?

Skulle det funka att skicka sedlarna i raketer direkt från affären till depån? Kan man seriekoppla sedelkassetterna så att man förstör alla kassetter om man försöker öppna en enda? Går det att göra sedlar som automatiskt raderas och blir oanvändbara pappersbitar när man betalar med dem?

Skulle man kunna ha ett unikt serienummer på varje sedel som kontrollerades i kassorna när man betalade? Då skulle man kunna registrera alla sedlar som transporterades och "låsa" de specifika sedlarna som blir stulna.

Skulle man kunna ha någon slags "tvåkomponentsedel" som kan delas av butiken och transporteras vid två olika tillfällen? Om den första transporten blir kapad så kommer man kunna ha poliseskort när den andra ska köras. Ena uppsättningen sedelkomponenter skulle då vara värdelös för tjuvarna och butiken skulle kunna byta in den andra halvan av sedlarna mot pengar om transporten skulle bli rånad.

Skulle det gå att göra tidsbegränsade sedlar? Kan man skapa värdetransportbilar som automatiskt förankrar sig i marken om de blir rånade? Går det att skapa ett automatiskt märkningssystem som märker sedlarna med en osynlig vätska så fort det händer något extraordinärt under transporten? Skulle det gå att kamouflera transportbilarna med utbytbara skal så att det blir svårare att hitta bilarna i trafiken?

   Skrivet av Barse at november 7, 2005 04:56 EM

Tänk om man kunde göra sedlarna värdelösa under tiden som de transporteras? Skulle det gå att blanda upp sedlarna med en mängd falska, värdelösa eller spårmärkta sedlar för att göra det olönsamt och mer riskabelt att stoppa en värdetransport?

Skulle det gå att göra om bilarna så att den bakre delen, själva "valvet" skulle bli betydligt mer svårforcerat? Kanske bara ett stort tjockt metallvalv där butiken kunde stoppa in pengar, men som inte gick att öppna annat än på plats i depån. Då skulle transportbilen se ut som trucken på en lastbil och valvet skulle vara släpet som man hakade på. Ett sådant valv skulle förmodligen gå att göra så svårforcerat att det inte skulle gå att spränga upp det på något praktiskt sätt. Om man dessutom byggde in ordentligt med spårsändare i valvet så skulle det vara opraktiskt att försöka dra iväg med det också.

Fler ideer?

   Skrivet av Barse at november 8, 2005 10:54 FM

Jag tycker att vi skall skicka pengarna med vakuum.

http://www.piab.com/Templates/Page.aspx?id=4129

   Skrivet av Joakim at november 8, 2005 01:55 EM

Vacuum. Det skulle vara mysigt! Då skulle det stå en tunnhårig farbror med ljusblå overall och hårnät i källaren på varje affär och skicka iväg sedlarna med ett vakum-muskedunder varje kväll.

   Skrivet av Barse at november 8, 2005 03:12 EM

Ja, annars ar ju en valdigt bra losning att vi opererar in ett litet chip i alla nyfodda barn. Sen kan det chippet avlasas vart man an gar. Da kommer man ju bara kunna kolla upp i efterhand vem det var som ranade transporten. Och da behovs ju inga andra sakerhetsarrangemang, vilket kommer att spara jattemycket pengar!

Securitas:
"Jaha, nu har vardetransport 213 blivit ranad har, men det var Anders Bokvist i Sudbyberg, sa da aker vi val och hamtar honom och pengarna?"

Ja, och sen slipper vi ju alla andra problem ocksa. Otrohet och annat mygel.

Och hur ska man hindra att folk pillar ut sitt chip, undrar ni? Ja, jag vet val inte allt heller! Man sprangs val da eller nat.

Varsogoda, dar har ni losningen. Nu gar jag och gor nat viktigare (sover).

   Skrivet av Svinom at november 15, 2005 04:15 EM

Tror faktist jag hittat en ganska simpel lösning?
Varför inte använda oss av en teknik som redan existerar? vad då undrar ni? Jo samma sak som vi använder på cyklar / mopeder. Ett serie nummer som skrivs in i varje sedel. Blir en värdetransport rånad så blir dessa pengar "spärrade". Vi kommer behöva placera ut någon slags anordning som man kör in sedlarna i när man ska handla där serienummret läses av. Alla butiker m.m kommer då behöva ta fram en sådan aparat. Jag tror att konstnaden för att tillverka alla dessa apparater kommer att kosta en j*vla massa, men kommer ändå gå i vinst pga alla pengar som blir rånade.

   Skrivet av David at november 26, 2005 11:35 EM

David: Bra idé! Serienumren finns ju redan på alla sedlar och många butiker har sedelscanners i kassan (typ Konsum på Sveavägen) som säkert skulle kunna läsa serienummer också. Problemet blir väf som sagt att det blir dyrt att installera systemet på de affärer som inte har automatiserade kassor och dessutom kommer det alltid att finnas andra sätt att "tvätta" pengarna.

Serienummersystemet skulle dock kunna användas för att stärka säkerheten avsevärt. Så fort en stulen sedel hamnar i en kassa med serienummerläsare så larmas polisen och man kan börja spåra rånarna.

   Skrivet av Barse at november 27, 2005 10:01 FM