free page hit counter
Kommentarer: Fredagsfyran v41 2006

Det där med "högre krav på politiker" förstår jag inte... Normalkravet torde ju vara (för att ta det aktuella exemplet) att tv-licensen ska betalas. Hur kan man ställa *högre* krav på en politiker i detta fall? Ska de betala dubbelt? Ska de betala flera år i förväg? Vad?

Snarare är det väl så att man ska ställa *samma* krav på politiker som man ställer på folk i allmänhet. Däremot kommer kulturministern att få oändligt mycket mer skit för att hon "glömt" betala tv-licensen under väldigt lång tid jämfört med Kalle Svensson i Ämhult som gjort samma sak, men som bara spikar inredning på Ikeas fotostudio.

   Skrivet av Jan Kivisaar at oktober 13, 2006 06:38 EM

I fallet tv-avgift finns det ju inte så många alternativ; betala eller inte betala. (Självklart tycker jag att alla som har tv-mottagare och använder sig av tv-nätet och/eller tittar och lyssnar på public service.)

Jag tycker ändå att man ska kunna ställa högre krav på ledargestalter som har bett om vår röst i ett demokratiskt val. Dessa människor ska leda och föregå med ett gott exempel. Man borde till exempel kunna kräva att ett statsråd känner till, eller ser till att den tar reda på vilka lagar och regler som gäller för dennes företag, deklaration, tv-licens och andra saker som han eller hon har personligt ansvar för.

Det känns lättare att acceptera att en privatperson kan göra misstag när han eller hon sköter sina papper. När en politiker som arbetar med att stifta lagar gör det så känns det respektlöst mot oss andra som av politikern avkrävs lydnad gentemot dessa lagar. Politiker är, och ska vara förebilder. Tycker man inte att det är så viktigt att följa lagar och regler så ska man inte heller söka politiska förtroendeuppdrag.

   Skrivet av Barse at oktober 13, 2006 09:18 EM

Jag tycker att man är i sin fulla rätt att vägra följa regler som man tycker strider mot högre principer. Men principen för civil olydnad (som är en term folk slänger sig med lite för lättvindigt) är ju då att man gör det helt öppet och tar sitt straff.

Jag tycker dessutom inte att det är konstigt att nyliberaler är nyliberaler. Däremot tycker jag att man om man har en eller annan uppfattning och åsikt faktiskt bör torgföra just den och inte den rakt motsätta. Det bygger ju vår representativa demokrati på; att man ärligen redovisar sin agenda innan valet.

Men det visar väl lite på hur mycket snacket om "nya" moderaterna var värt (bäst-före-datum 17 sept?). Någonting säger mig att de är lika förtjusta i fackföreningar som i public service.

   Skrivet av Enar at oktober 14, 2006 01:36 EM