< skrev

Skellefteå - Sveriges expansivaste kommun

Läser i Norran om behov av nya slogans för Skellefteå. Slogan hit och dit. Innan vi byter Guldstaden mot Thoriumhålan eller Staden med en strålande framtid borde vi kanske fundera på något som vi kan stå för åtminstone de närmaste hundra åren: Vi är bäst i Skandinavien på landhöjning och har dessutom cirkus 36 mil kust. Furuögrund utanför Byske är landhöjningscentrum i Skandinavien med en landhöjning på 91,6 cm per hundra år. Även om inte hela kommunen reser sig lika mycket och kustlinjen inte är spikrak så torde en landhöjning på en cm i höjd slarvigt men lågt räknat kunna innebära minst fem cm horisontellt som vattnet drar sig undan. Dessa 4,58 cm gånger kustlinjen 36 mil blir 16 488 kvadratmeter eller drygt halvannan hektar. Att påstå att landets expansivaste kommun ökar med en hektar årligen är därför närmast en underdrift.
"Sveriges expansivaste kommun" (mest expansiva?) eller "Den verkliga tillväxtkommunen" torde passa såväl anhängare av expansiv kommunal sektor som näringslivets ambitioner och är ju dessutom inget som ändras av ev. kommunsammanslagningar (snarare tvärtom).

F.ö. sörjer jag fortfarande att jag inte lobbade hårdare för min hemby Böle i Norsjö och min lätt grönköpingska "Böle - byn nästan utan slogan".

Vi ökar mest - igen!

/Enar

Brev till NV 2007.07.16