< skrev

De är inte vad de heter.

När jag var liten talade min äldre kusin om för mig hur kackerlackorna vällde in till Sverige. De lömskingarna lade ägg i bananer och spåren var svåra att se, så därför åt jag inte bananer på flera år. Att jag aldrig sett en enda kackerlacka i Sverige bekymrade mig inte.

Sedan dess har jag kanske blivit lite mer skeptisk mot experter. Men visst är det bekvämt när de talar om för oss om vi ska källsortera eller inte. En sorts härlig känsla av att det finns ett facit längst bak man kan bläddra till och kolla hur det ska vara. Som bekant är det ju inte så enkelt, gränsen mellan fakta och åsikter kan vara nog så flytande ibland.

Givetvis är det fantastiskt med den fackkunskap som levereras av schlagerexperter, travexperter, heminredningsexperter, modeexperter, östersjömiljöexperter och mellanösternexperter. Det är inte heller de stora experterna på löpsedlarna och i rutan som är problemet. Grejen är väl snarare att det är så lätt att utse egna små vardagsexperter. Man får hjälp av någon en gång och vips! är hon ens egen expert i ämnet - oavsett om det handlar om fjärranslutningar, fläktremmar, färgval eller festmusik. "Du kan ju det här, är det inte lättast om du gör det?". Visst är det praktiskt att dela på arbetet och att våga be om hjälp, men ibland känns det som om det ofta handlar om att slippa undan beslutet själv.

Vårt behov av att utse experter har nog flera grunder, men antagligen handlar det mest om att det är tryggt och bekvämt att lita på någon och slippa tänka själv. Men problemet är ju förståss inte att de lurar i dig saker om kackerlackor utan att du inte försöker själv. Ofta blir det också någon sorts självuppfyllande profetia: Man utser en expert. Denne tillfrågas och har givetvis ingen aning utan mumlar något allmängiltigt "kanske" som svar på "tror du att det hjälper att..." Man försöker, och det fungerar. Experten hade rätt.

Bananer är jag inte längre rädd för. Däremot litar jag blint på vartenda ord Orvar i Filmkrönikan säger. Med den rockdräggiga attityden och looken måste han ju helt enkelt förmedla Sanningen.

Enar Nordvik är ute på tunn expertis.