Västertorp


Västertorp Västertorp är den trygga lilla stockholmsförort som jag har bott i under hela mitt liv och det gör den så klart till världens bästa förort! Du kanske inte har bott här nån gång, och vet då inte hur bra Västertorp faktiskt är. Därför tänkte jag skriva lite kort om min förort.
 
Västertorp ligger alldeles intill E4:an söder om Stockholm. Det är en förort som byggdes under 1940- och 50-talet. Västertorp ser ungefär likadan ut som de andra förorterna som byggdes under den tiden, med ett centrum i mitten som ligger nära tunnelbanan och gator runt omkring som slingrar sig lite huller om buller.
Bostadshusen är ganska låga, de flesta är på tre-fyra våningar, men det finns även högre s.k. punkthus lite här och var.
När de byggde Västertorp lämnade de många små söta skogsdungar, så det känns inte som värsta betonggettot alls, utan mer som en trevlig liten mysförort.
 
Västertorps centrum invigdes den 2 oktober 1955 av dåvarande kung Gustav VI Adolf och drottning Louise. Det var även en snubbe där som hette Fritz H Eriksson. Han bidrog med ett flertal skulpturer (lite kultur måste det få finnas).
Tack vare honom har vi skulpturer och konstverk överallt i V-torp. Några av skulptörerna/konstnärerna är (nu räknar jag bara upp en massa namn, kanske är det nån kulturkofta som känner igen något av dem):
 
Asmund Arle   Stig Blomberg   Pye Engström
Liss Eriksson   Adam Fischer   Jörgen Fogelquist
Eric Grate   Ivar Johnsson   Arne Jones
Knut-Erik Lindberg   Lennart Källström   Karl Gunnar Lindahl
Bror Marklund   Henry Moore   Nils Möllerberg
Gustaf Nordahl   Olof Th Ohlsson   Palle Pernevi
Edvin Öhrström   Endre Nemes   Vera Nilsson
Otte Sköld

Jag har några favoriter bland skulpturerna. Såna som jag har lekt vid när jag var mindre, eller såna som jag bara tycker är snygga och allmänt coola.
 
Eric Grates "Liggande kvinna" finns på torget i centrum

Så, nu kanske du vet lite mer om världens bästa förort :).
 
Tillbaka
 

Senast ändrad 2003-07-14 21:32:39
Copyright © 2000-2003 Emma Lindqvistemma at helgo punkt net