free page hit counter

november 17, 2004

Som warez, fast lagligt!

Skivbolag, filmbolag och andra stormoguler inom underhållningsbranschen ligger vakna och kallsvettiga på nätterna och funderar hur de ska undkomma den förödande piratkopieringen. Åtminstone gör de sken av att vara väldigt rädda för piratkopieringen om man läser de utspel som då och då görs. Hur som helst så finns det all anledning att tro att det måste komma en grundläggande förändring i affärsmodellen för musik och filmförsäljningen om inte p2p-nätverken ska käka upp en betydande del av underhållningsbolagens feta vinstkaka. Det är helt enkelt tid för förändring.

Mitt förslag är att man helt enkelt skapar ett stort mediebibliotek där man som kund endast betalar en fast månadsavgift och där man sedan får full tillgång till allt innehåll. Det verkar ju fungera för Brafilm så varför skulle det inte fungera med en annan distributionsform och med lite annat innehåll i kanalen? Som konsument skulle jag kunna leta fram exakt den musik, film, tv eller bok jag för tillfället ville njuta av och sedan få den streamad direkt till min avnjutningsterminal utan väntetid.

Förutsatt att mediebiblioteket faktiskt innehöll det jag var intresserad av så skulle det vara ett rejält lyft i jämförelse med andra, lagliga och olagliga, distributionsformer. I stället för att gå till en butik för att köpa eller hyra något, eller istället för att vänta fjorton timmar för att nedladdningen skulle bli klar så skulle detta nya mediebibliotek streama det jag ville ha i realtid. Inga väntetider, inget onödigt letande på webben eller i affärer, bara bläddra fram musiken och spela upp den. Jag skulle lätt kunna tänka mig att betala några hundringar i månaden för ett sådant abbonemang. Obegränsad mediekonsumtion direkt i mobiltelefonen, teven eller PDA:n som dessutom betalar sig för de som äger rättigheterna. Kan det bli bättre?

Ja det kan det! Drivkrafterna bakom piratkopieringen skulle kunna stävjas genom att man erbjöd bättre service och ett mer komplett innehåll i det lagliga/kommersiella mediebiblioteket. Som medlem så skulle det inte finnas någon anledning till att piratkopiera t.ex. musik för att spara undan på hårddisken när man ändå har full tillgång till musiken som abbonent.

Royaltyersättningen skulle enkelt fördelas efter hur många spelningar som ett visst verk hade. Svagheten med hela idén är först och främst att man måste uppnå någon slags kritisk massa av innehåll innan det blir intressant att bli abbonent. Dessutom ställer ett sådant här system mycket stora krav på nätverken, men det är nog bara en tidsfråga innan vi har kapacitet att hantera och leverera media på detta sätt. Dessutom tror jag tyvärr att de stora medie- och underhållningsföretagens förändringsovilja är det som till syvende och sidst kommer att sätta käppar i hjulen. Att lämna de trygga invanda distributionssätten och på detta sätt släppa saker och ting "fria" tror jag inte att man vågar.

Skrivet av barse den november 17, 2004 08:41 EM | TrackBack
Kommentarer

You join an organization called the Global Resistance – an elite force comprised of multiple nationalities with one goal in mind: destroy the zombie menace once and for all. dead trigger

   Skrivet av: Stanislav Riley den oktober 18, 2019 04:09 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com