free page hit counter

november 18, 2004

God morgon bloggsverige!

En om inte het, så i alla fall intensiv debatt har blossat upp gällande weblogs.se vara eller inte vara och då kan det vara på sin plats att berätta lite om en idé som jag har grunnat på i några veckor. Bloggandet är på stark frammarsch i Sverige och många går och funderar på när bloggarna ska få sitt stora genombrott i folks medvetande. (Den frågan kom bland annat fram under Bloggforum 04.) Vad sägs om en "direktsänd" superblogg en dag i veckan, företrädesvis på söndag eftermiddag? En blogg som summerar det som har hänt (både på bloggarna och i världen i stort) under veckan som gått.

En sådan gruppblogg skulle kunna vara det som skapar genombrottet som så många väntar på (eller som åtminstone kan rida på framgångsvågen när genombrottet kommer). Det kan vara en insats som gör bloggandet lite tydligare i det allmänna medvetandet. Dessutom tror jag att det skulle vara väldigt kul, både att läsa och att medverka på ett eller annat sätt.

Jag tänker mig att det varje söndag finns två programledare (precis som i SVT:s och TV4:s morgonteve) och dessutom ett antal ämnesansvariga som bloggar om eller summerar det som hänt inom sina respektive ämnesområden. (Programledarskapet och även ämnesansvaret skulle givetvis vara rullande för att inte bränna ut någon.) En förstasida liknande den som finns på DN eller SvD skulle kunna passa bra. (Dessutom skulle man kunna ha en politisk höger- och vänsterspalt på var sin sida om mitten för att visa att det faktiskt finns bloggare både på höger- och vänsterkanten.)

Man skulle dessutom varje vecka kunna ha en kändisbloggare som får låna bloggplats och skriva under en vecka. Dessutom skulle det vara roligt med en söndagsintervju där det finns möjlighet att kommentera och kanske också få svar på frågor direkt från intervjuoffret.

Det finns dock ett antal frågor som behöver få sitt svar. För det första: är det verkligen en bra idé att skapa en direktsänd gruppblogg eller är det bara korkat och onödigt? Ska det finnas något slags manifest eller avsiktsförklaring bakom eller ska syftet bara vara att framhäva det svenska bloggandet som en ny intressant form av debatt och nyhetsrapportering? Hur når man ut till "vanligt folk"? Risken är ju att en sådan superblogg bara blir ännu mer introvert och ogenomtränglig för de icke invigda. Hur undviker man detta? Slutligen, vem ska bestämma? Vem bestämmer inriktningen, vem bestämmer vem som ska vara programledare och ämnesansvarig? Vem gör slag i saken och startar en kommenterande, direktsänd veckoblogg?

Lite mer läsning om gruppbloggar hittar man här och här.

Skrivet av barse den november 18, 2004 04:07 EM | TrackBack
Kommentarer

Intressant tanke! Summeringar har vi ju haft tidigare, men inte alls i den utsträckning som du tänkt dig. Det blir nog en anteckning om detta senare ikväll.

   Skrivet av: Mats Andersson den november 18, 2004 07:05 EM

Överlag kan man ju säga att det saknas lite analys i den här frågan, som jag lite tråkigt ser det. Frågan är ju varför bloggning ska slå igenom. Vad är det för poäng med bloggning, frånsett att en massa typer som ingen bryr sig om skriver tråkiga saker om sig själva och blir bekräftade av varandra genom trackback och korsrefereande. Bloggare som bloggar om bloggar och bloggare börjar vi ha nog av redan innan ett genombrott. Bloggning är verkligen ingeting nytt, däremot är folk som skriver om intressanta saker 8oavsett om de är dem själva) alltid intressanta.

   Skrivet av: Enar den november 18, 2004 07:35 EM

Vilka osköna vibbar mannen. Är det baksmällan från lustgasen som börjar göra sig gällande? ;-)

Visst kan man anklaga "bloggsverige" för att vara ett gäng introverta ryggdunkare, men en stor del av alla inlägg som skrivs handlar faktisk om helt andra saker än bloggar och min tanke med en kommenterande veckoblogg var just att man där skulle kunna samla ihop det gôttaste som skrivits om händelser i Sverige och världen. En viktig roll som jag tror att webbloggarna kommer att ha är som faktagranskare och "samvete" åt de etablerade mediekanalerna. På söndagsbloggen så skulle man kunna få både kommentarer på veckans nyheter och kanske en helt annan vinkel på rapporteringen av händelserna.

Men du tycker säkert fortfarande att det är en halvkass idé med en "superblogg" så varför inte gästblogga några inlägg hos mig och berätta lite mer ingående vad det är för fel på den svenska bloggsfären och dess inkrökthet. Säg bara till så fixar jag ett konto åt dig.

   Skrivet av: Barse den november 18, 2004 09:05 EM

Jag tycker att det verkar vara en kul och bra och ambitiös ide.

   Skrivet av: Erik den november 18, 2004 11:35 EM

Ambitiös? You bet! Undrar om det finns någon som har tid och ork att börja dra i lite trådar?

   Skrivet av: Barse den november 18, 2004 11:38 EM

bra inlägg, bra tänkt! En superblog låter faktiskt riktigt intressant. Går det att genomföra? Det vore väldigt kul i så fall. En liten fråga bara, i vilken ort skall den placera sig på bloggkartan? ;)

   Skrivet av: jonas (lemonad) den november 19, 2004 03:58 FM

Jag tycker inte alls att en superblogg är en kass idé, tvärtom. Eftersom jag upplever bloggning som om typiskt överhaussat (typ wap -98, webben -95 eller videotelefoni -82), så tror jag snarare att en enda blogg som plockar det vettiga ur varje blogg är en jättebra idé. Det vettiga materialet i Sveriges samlade bloggar räcker kanske tillochmed till två "superbloggar" (eller snarare draggbloggar). Men nu var jag elak igen, förlåt mig. Men jag ser verkligen ingen som helst skillnad på webben i stort och bloggar. Där finns både "faktagranskare och samveten" och en massa strunt. Och vare sig bloggning eller webben (eller hjulet för den delen) är väl mer än ett verktyg, varken positivt eller negativt i sig.

Men så är jag ju ingen direkt early-adapter heller.

   Skrivet av: Enar den november 19, 2004 09:49 FM

Jättespännande tanke!
Jag är ju väldigt entusiastisk till alla förändringar som kan få bloggandet att öka i Sverige. Kanske kan man bidra med något?

   Skrivet av: Jerry den november 19, 2004 06:06 EM

Jag har funderat i liknande banor själv.

Funderade på en "maskingenererad" webbtidning som plockar inlägg från olika bloggar där bloggaren taggat sina inlägg till rätt "typ".

Sedan får man helt automatiskt en webbtidning med olika delar (nyheter, kultur, politik... etc) som uppdateras regelbundet.

Vitsen skulle vara att det blir lättare för de som inte vill lägga en massa tid på att surfa runt bland en massa bloggar utan här får de "allt" på ett ställe.

   Skrivet av: Matsis den maj 29, 2005 01:17 EM

Detta är ett väldigt spännande tillkännagivande, tack för att du delat med dig av dessa nyheter. gamergreen

   Skrivet av: samuelddarden den juli 17, 2019 01:42 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com