free page hit counter

december 01, 2004

Gratis böcker!

En grej som jag har tänkt på länge är att det borde gå att göra pocketböcker som är gratis på samma sätt som vissa tidningar är det. Jag har en känsla av att det är i det närmaste snorbilligt att trycka upp pocketböcker. Pocket Shop gödslar ju till exempel med sina kataloger i pocketformat. Om man sedan tillät reklam mellan kapitlen och en huvudsponsor på omslaget så skulle man förmodligen kunna dra in så mycket pengar att det vore lönsamt att ge bort böckerna. Det skulle ju också gå att dra ned kostnaden för själva "innehållet" genom att till en början ge ut böcker som inte längre skyddas av upphovsrättslagen. Det skulle också vara roligt att en gång om år ge ut en novellsamling med intressanta debutanter, (kanske i form av en tävling sponsrad av något företag?). I USA har ju Oprahs bokklubb gjort stor succe. Kanske skulle reklamböckerna kunna fungera på ett liknande sätt, där man ger ut en gratis bok varje månad som man kan läsa och diskutera med sina vänner eller arbetskamrater. Ja, det kanske till och med vore något för En bok för alla att fundera över. (Efter lite googlande så hittar jag en grej som faktiskt liknar detta, ett sponsrat gratisbokprojekt där En bok för alla också har varit inblandade.)
Hur som helst så tror jag att det skulle kunna vara ett intressant, lönsamt och nyttigt projekt att börja ge bort gratisböcker på landets järnvägsstationer, flygplatser, pendeltåg och bussterminaler.

Skrivet av barse den december 1, 2004 10:00 EM | TrackBack
Kommentarer

fast jag föredrar nog att betala 35:- på Adlibris och slippa reklam, reklam är verkligen hemskt, tycker jag.

Bara tanken på Oprah med sina fem reklampauser på 20 minuters sändningstid är en mardröm för mig, om den skulle visats i det formatet i de fortmatet i Sverige...

och jag tycker det är i den utveckling det går, nu när tv4 visar reklam i program sedan 2,5 år tillbaka.

   Skrivet av: Martin Persson den december 1, 2004 10:29 EM

Jag tycker det var en smart idé.

   Skrivet av: Johnny den december 2, 2004 12:31 FM

Det är en väldigt bra idé. Sedan om det är en väldigt god idé är en annan femma. Men det är bråttom om man vill motverka trenden med att spränga in varumärken i texten, följande text är ju snart 100 år gammal, exempelvis: "Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett Höganäskrus i texten."

   Skrivet av: Enar den december 2, 2004 08:20 FM

Intressant idé, framför allt när det gäller debutanter. Inte bara i form av novellsamling, men det kanske överlag vore ett bra sätt att få flera nya författare lästa och upptäckta.

   Skrivet av: Fredrik Adolvsson den december 2, 2004 10:06 FM

Jag tror nog att det skulle kunna hjälpa oss författar-wannabes eftersom det faktiskt är riktigt svårt att bli sedd på nätet. Det är ju inte lätt att vara fattig och försöka få trafik till sin hemsida. Men kunde man ge någon ens bok rakt i handen och säga:"här läs min bok, den är gratis för alla snygga människor" eller något annat krystat så...

   Skrivet av: Anders den januari 30, 2005 03:06 FM

Vilken idé! Kan tänka mig att hjälpa dig att förverkliga din idé..

   Skrivet av: agaton den april 10, 2005 05:30 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com