free page hit counter

november 27, 2004

Köp ingenting

Jag måste passa på att påminna om att det är En Köpfri Dag idag. Jag ska göra mitt bästa och försöka att inte köpa något på hela dan. Jag känner på mig att det inte kommer att bli så enkelt som jag tror, med julklappsmanin som hetsar och lördagsshoppingen som lockar. Det blir nog ett besök på Kulturhuset i stället för shoppingrundan, eller så kanske jag spelar en liten sång.


Buy Nothing Day - En Köpfri Dag

Den viktigaste aspekten av den köpfria dagen tycker jag nog är att man får chansen att reflektera över hur bunden man är av vårt samhälles konsumtionsmönster. Det skulle vara mycket svårt, åtminstone för mig, att ha en "vit vecka" varje år då man inte köpte någonting. Det känns tråkigt att en så stor del av våra liv ska handla om saker och om de små grå papperslapparna som vi använder oss av för att byta till oss saker. Riktigt ruskigt är det när man betänker att många faktiskt är beredda att använda våld mot andra människor för att skydda sina små papperslappar och prylar, eller för att ta av andra deras lappar och grejer. Vi har verkligen en konstig uppfattning om vad som är viktigt och inte i vårt samhälle.

På BND:s svenska hemsida finns det en lista på frågor som man kan ställa sig innan man köper nåt som får en att reflektera lite extra över varför man köper saker. Behöver jag det? Hur många har jag redan? Hur mycket kommer jag använda det? Hur länge varar det? Kan jag låna det från en vän eller familjemedlem? Klarar jag mig utan det? Hur ska jag göra mig av med det när jag använt det färdigt? Ha dessa frågor i bakhuvudet när du går ut idag, oavsett om du tänker shoppa eller om du tänker avstå.

Skrivet av barse den november 27, 2004 09:56 FM | TrackBack
Kommentarer

"Ju mer du konsumerar, desto mindre lever du"?? Jag gissar att jag dör om jag slutar konsumera. Av någon outgrundlig anledning drar de likhetstecken mellan att konsumera och att köpa. Förresten är Make Poorer People Poorer Day ett bättre namn än Buy Nothing Day.

   Skrivet av: Dennis den november 27, 2004 09:37 EM

Tänk att det är så många som blir upprörda över att några få individer väljer att inte köpa saker en dag om året. Alla de andra dagarna är vi ju helt vanliga konsumenter precis som alla andra. Vad är det som är så upprörande med att ifrågasätta konsumismen?

(Jag tyckte att det var svårare än vad jag hade trott att hålla upp med köpandet, men det var helt klart värt ansträngningen. Man får sig en tankeställare. Testa själv nästa år.)

   Skrivet av: Barse den november 28, 2004 07:06 FM

Vilka är upprörda? Varför kan du inte skilja på att konsumera och att köpa? Jag gissar att du inte vill gå hungrig utan konsumerar varje dag. Däremot kanske du inte köper saker och ting, men det är en annan sak.

   Skrivet av: Dennis den november 28, 2004 02:11 EM

Det finns en hel del som tycker illa om En Köpfri Dag. Här är några axklipp ur svenska tidningar: ur GP, Nerikes Allehanda och Svenskan).

Okej, du har rätt, ordet konsumera härstammar från latinets consu´mere som betyder förtära eller förbruka. Självklart äter jag (konsumerar mat) varje dag, men jag förbrukar också en hel massa saker som jag inte behöver förbruka.

Jag tycker att det är skamligt att vår livsstil i västvärlden bygger på att vi ska förbruka en massa grejor som vi inte behöver. Det verkar till exempel som om vi helt har glömt bort hur man lagar saker. I stället slänger vi varan och köper en ny. Det är till och med ganska vanligt att vi slänger saker som fungerar bara för att de är för "gamla" eller, ve och fasa, "omoderna".

Vi förbrukar en hel massa saker som vi inte skulle behövt förbruka. Saker som kostar naturresurser, miljöutsläpp och dåliga arbetsförhållanden för andra människor. Saker som vi faktiskt inte behöver konsumera. Vi blir inte ens lyckligare för att vi konsumerar dessa saker, trots att den som säljer grejorna verkar lova just det.

   Skrivet av: Barse den november 28, 2004 03:41 EM

Det känns onödigt att skriva nåt. Jag håller fullständigt med Barse.

Däremot kan man ju undra ifall man inte borde ha en internetfri dag också? Surf/Mail/Blog/SSHNothingDay skulle nog kunna bli en stor grej.

   Skrivet av: Enar den november 29, 2004 11:52 FM

Arena of Valor is fitted with all the necessary if not the most iconic features found in MOBA games. What’s even better is the plethora of characters from various universe and dimensions to choose from.

   Skrivet av: Ruairidh Legge den oktober 18, 2019 04:05 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com