free page hit counter

december 07, 2004

Rädda alla stackars barn!

Igår blev jag irriterad på Ann Perssons artikel i DN om barn och tv-spel. Artikeln var baserad på en enkät som gjorts bland besökare på en informationskampanj som turnerat i landet och bland besökare på Fair Play hemsida. (Urvalet i enkäten av kan inte med bästa vilja i världen anses vara slumpmässigt och därför bör man inte heller lita på slutsatserna som dras av Fair Play.) Trots detta så baserar journalisten Ann Persson ett antal artiklar på lobbyorganisationens enkät. Källkritiken är i det närmaste noll. (Hur skulle det se ut om resultatet av en webb-enkät gjord på till exempel Sverigedemokraternas hemsida helt okritiskt skulle blåsas upp i Dagens Nyheter under flera dar som om innehållet vore sant och allmängiltigt?)

Bortsett från hennes okritiska upprapande av Fair Plays "undersökning" så innehåller också artiklarna en hel del andra fel. Bland annat skriver hon att "Ett första krav på spelbranschen är att alla spel bör ha tydliga åldersgränser". Om hon hade bemödat sig med att titta på omslaget till något dataspel så hade hon sett att ett sådant åldersmärkningssystem redan finns. Det nya pan-europeiska åldersmärkningssystemet PEGI har redan funnits i mer än ett år och det kom till för att skapa en gemensam europeisk standard för att ersätta de märkningssystemen som fanns dessförinnan.

Man kanske inte ska bli förvånad att det då och då blossar upp moralpanik, men att det är Dagens Nyheter som hakar på panikdrevet tycker jag känns tråkigt. Det är ju bara att byta ut ordet tv-spel i artiklarna mot till exempel "rockmusik" och vips så är man förflyttad tillbaka till 50-talet. (Själv så minns jag fortfarande när Hem och Skola ville förbjuda VHS-bandspelarna. Studio S sände debattprogram om videovåldet och på föräldramötena så var det skamkänslor, indignation och många arga ord när videobanspelarna skulle diskuteras.)

Nä, moralpaniken får vi nog dras med så länge som "ungdomskulturen" fortsätter att förändras och komma fram med nya uttryck för uppror och frihetslängtan. Hoppas bara att DN tar sig i kragen och höjer nivån på journalistiken framöver. Snaskiga kvällsblaskor med krigsrubriker varje dag har vi ju redan två av i Sverige. Hade jag velat ha sensationsjournalistik så hade jag väl köpt Expressen i stället.

Skrivet av barse den december 7, 2004 10:48 FM | TrackBack
Kommentarer

Bra skrivet. Jag har puffat för det i ett inlägg idag.
http://sodergren.com/chadie/tonar/archives/001496.html

   Skrivet av: Tonårsmamman den december 7, 2004 12:45 EM

Bra påpekanden. Skrev lite om detta själv.

Kan bara tillföra en fråga: Vad för roll har Damber i Fair Play?

   Skrivet av: Anders M.L. den december 7, 2004 05:12 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com