free page hit counter

december 23, 2004

Idioter!

Snart släcks tv-sändningarna ner i Gävle, Motala och Visby som ett led i införandet av den marksända digitalteven. Det verkar som om idioterna i riksdagen aldrig har lärt sig något av den uråldriga sentensen "om det inte är trasigt, laga det inte". Under de senaste åren har ett antal miljardprojekt startats som inte innebär någon märkbar kundnytta över huvud taget, men som trots detta basuneras ut som revolutionerande. Jag talar om DAB-radio, 3G-telefoni och förstås digitalteven. Jag liksom många andra förstår inte varför det ska satsas en massa pengar på nya radio, tv eller mobiltelefonisystem som ändå inte gör något nytt. Slutkunderna har redan genomskådat bluffen. 3G-operatörerna har svårt att dra in pengar (man räknar med att det behövs i genomsnitt 90 euro per abbonent och månad i intäkt för att 3G ska bära sig), DAB har verkar ha kajkat helt och digitalteveboxar säljer väl i princip bara till folk som vill kunna titta på tv1000-porr i sommarstugan.

Här kommer en upplysning till riksdagsmän och andra lättlurade 55+-gubbar: Vi kan redan ringa, titta på tv och lyssna på radio i det här landet! Använd pengarna till något som vi kan få nytta av i stället. Om fem år så kommer vi gissningsvis att ringa med ip-telefoni, titta på tv- och radio via gamla analogsystemen eller via w-lanet och sköta allt annat över vårt gamla hederliga bredband. De påkostade DAB-, digitaltv- och förmodligen också 3- och 4G-näten kommer bara att samla damm till ingen större nytta. Fatta nån gång! Det finns redan ett världstäckande nät för informationsöverföring som kallas Internet. (För den som fattar lite trögt: telefoni, radio och tv är också information som kan överföras över Internet.)

Det var inte förvånande att se att Lorentz Andersson, Skellefteås gamla kommunalråd sitter som ordförande i Digital-tv-kommisionen. Vem kan vara bättre lämpad på en sån post än en gammal insnöad, konservativ och lydig norrlands-sosse? Som tur är så är kommissionens uppgifter ganska tydligt definierade. Tidsplanen för digital-tv verkar stå fast.

Jag undrar vad som händer när man börjar släcka ner tv-sändningarna? Vad händer om en betydande del av befolkningen inte har köpt digitaltevebox när det gamla vanliga analoga tevesystemet släcks ner? Min gissning är nog att rätt många inte kommer att förstå nyttan med att ha ytterligare en låda bredvid teven som ändå funkar bra som den är. Förmodligen kommer vi att få se mer och mer påkostade reklam- och övertalningskampanjer när släckdatumet närmar sig. I slutändan så tror jag att det analoga systemet kommer att överleva tills dess att digitaltevetekniken har ersatts av något bättre som verkligen ger en påtaglig kundnytta.

Skrivet av barse den december 23, 2004 07:16 EM | TrackBack
Kommentarer

Anledningen att släcka ner är att få loss frekvensutrymme för typ wlan och annat mer eller mindre behövliga saker som t.ex. DVB-H som ger dig möjlighet att titta på TV i upp till 200 km/h.

3G är i sig själv inte dumt men tankarna att bygga ut så in i bomben var helt fel. 3G i stan och Edge/CDMA-450 på landsbygden hade varit effektivt och förmodligen lätt att få lönsamt. Kom ihåg att alla verkade vara fullkomligt galna just auktionen på 3G var och skapade ett exceptionellt kostnadstryck. Telias bud var det enda som var i närheten av realistiskt, Tres bud var fullkomligt orealistiskt i tid och omfattning men lönade sig.

   Skrivet av: Mr Hanaga den december 23, 2004 11:10 EM

Där har du nog problemet i ett nötskal. Om du frågar 100 personer på stan vad de tycker borde förbättras vad gäller TV så tror jag att ungefär 0 personer svarar att de vill kunna "titta på TV i upp till 200 km/h".

Jag tror att de flesta är helt nöjda med tekniken. Man ser rörliga bilder och hör ljud. Det som däremot skulle kunna förbättras nästan hur mycket som helst är själva innehållet. Vem bryr sig ett skit om man kan se extreme makeover i 30 kanaler med superduplex-stereo-surround och digital maxibild när det fortfarande bara i grund och botten är skräpteve som vi får se?

   Skrivet av: Barse den december 24, 2004 10:59 FM

Skönt med lite reaktionärgnäll från dig också. Det är jag den förste att välkomna, så gnällig som jag brukar vara. Men hur är det egentligen för vanligt folk - är det så otäckt? Man köper en burk och allt är som vanligt. Enda tricket är att låta bli att hoppa på något av abbonnemangen. Eller?

   Skrivet av: Enar den januari 3, 2005 09:07 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com