free page hit counter

januari 09, 2005

Sveriges bloggarbetareförbund

Jag har grunnat ett tag på om det inte skulle kunna finnas ett värde i att skapa en förening som tillvaratar webbloggares intressen. Det finns ett antal saker som jag tror att man skulle kunna tjäna på att hjälpas åt med.

Utbildning, profilstärkande åtgärder, nyrekrytering, fortbildning och forskning till exempel.

Visst vore det bra om vi kunde hjälpa nybörjare och nyfikna att ta klivet in i bloggandet på ett lätt sätt? Att ta bort lite trösklar bestående av tekniksvårigheter och inåtvändhet bland redan etablerade bloggare och i stället erbjuda lite praktisk uppmuntran och inspiration.

Jag tycker dessutom att det skulle vara bra om man kunde hjälpa varandra att komma vidare och utvecklas som webbloggare, att hjälpas åt med fortbildning inom olika områden. Kanske skulle det rentav gå att göra lite undersökningar och forskning kring det som många av oss spenderar en hel del tid med varje dag. Man skulle också tjäna en hel del på att samordna "marknadsföring" eller profilhöjande åtgärder så att man på något sätt kan skapa en tydligare bild av vad bloggande är i det allmänna medvetandet.

En intresseförening för bloggare skulle också kunna tillvarata proffesionella bloggares intressen om det skulle behövas. Vem vet? Om fem år kanske det finns en intressant växande arbetsmarknad för duktiga bloggare. Vore det då inte bra att ha lite gemensamma resurser för att hjälpa den som kommer på kant med sin arbetsgivare?

Ytterligare en liten pusselbit i vad bloggarbetareförbundet skulle kunna finnas till för är att driva Sveriges första direktsända superblogg. En verksamhet som bland annat skulle kunna göra bloggandet som hobby och (vågar jag säga det) livsstil mer synligt i folks ögon.

Eftersom jag inte har funderat särskilt länge på bloggarbetareförbundets vara eller inte vara så finns det ett antal brister i mitt resonemang. Den viktigaste osäkerhetsfaktorn är om det över huvud taget går att hitta gemensamma intressen bland Sveriges bloggare. En rikstäckande bloggförening måste vara religiöst och politiskt obunden och ha en djupgående tolerans för allas rätt att säga sin åsikt. Yttrandefrihet och demokratiska värderingar bör i så fall genomsyra verksamheten. Men frågan är då, blir det något kvar att vara överens om? Förmodligen kan man vaska fram några viktiga guldkorn som man behöver värna om (som just yttrandefrihet och demokrati), men jag säger inte att det blir lätt att hitta en gemensam plattform. Dessutom kan man ju fråga sig om själva bloggandet är så viktigt att det är värt att starta ett riksförbund kring? Kanske blåser jag bara upp ett i-landsproblem? Kanske är det ingen som bryr sig eller ingen som har tid och orkar engagera sig?

Ett tag tänkte jag att man skulle kunna skapa en lokalavdelning i Ordfront för bloggare, men jag tror att det finns en del personer som inte skulle gilla det. Ordfronts målsättningsparagraf tycker jag är bra, även om den inte skulle passa rakt av för ett bloggförbund. Men jag tror som sagt att det skulle vara svårt att få med vissa bloggare i en sådan förening.

Hur som helst så har jag skrivit av mig lite grann nu. Om det är någon som tycker att det är en korkad idé så tar jag gärna emot kritik. Är det någon som tycker att det låter intressant och vill gå vidare så säger jag bara "varsågod, bollen är din"!

Skrivet av barse den januari 9, 2005 01:51 EM | TrackBack
Kommentarer

När jag tänker efter så är väl den centrala frågan egentligen denna:

Har bloggar och bloggande egentligen något egenvärde? Om svaret är ja så torde svaret på frågan om ett bloggförbund också kunna luta åt det jakande. Om svaret däremot är nej så är det väl lika bra att spola ner bloggförbundet (och sin blogg) i toalettstolen.

"Bloggande, ego-masturbering eller yttrandefrihet i sin renaste form?". Uppsats på 600 ord innan torsdag tack!

   Skrivet av: Barse den januari 9, 2005 01:58 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com