free page hit counter

februari 03, 2005

Fiesta de San Blas

Glöm inte att det är den helige Blaises dag idag. Blaise är skyddshelgon för alla som har ont i halsen, kammar ull eller säljer vaxljus.

Känns det inte lite godtyckligt med helgonens ansvarsområden ändå? Jag kan tänka mig hur det går till på kanoniseringskongregationen en vanlig fredagseftermiddag.

- Okej gubbar, då har vi bara Sven-Åke kvar sedan kan vi ta helg.
[Gnisslet från en tombolatrumma som dras runt]
- Vad blev det?
- Den helige Sven-Åke, skyddshelgon för grodmän, cykelpunka och eksem.
- Inte illa, det kör vi på.
- Syns på måndag grabbar!

Undrar om det finns en lista med ansvarsområden som inget helgon har hand om än och om alla dom bra grejorna redan är tagna? Å ena sidan så kan det ju kännas kymigt för de som blir kanoniserade sent om det bara är tråkiga och konstiga uppdrag kvar, men å andra sidan så är det ju inte bra om viktiga saker står utan något ansvarigt helgon. Varför hängde man inte med bättre på religionslektionerna?

Skrivet av barse den februari 3, 2005 07:55 EM | TrackBack
Kommentarer

Vill du att jag ska fråga Anders Arborelius på nästa skr-möte?

   Skrivet av: Frun den februari 3, 2005 08:56 EM

Som startkit får väl iallafall alla helgon bli skyddshelgon för något som har med sättet de blev helgon (elelr snarare dog) att göra. Nån som stenas blir skyddshelgon för att grustag och han som blev flådd (Andreas?) för alla garvare. Eller?

   Skrivet av: st.enar den februari 3, 2005 11:00 EM

Blaise torde ha dött av en riktigt elak halsfluss då. Eller han kanske ramlade och slog ihjäl sig på en ullkarda? Kanske måste googla...

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=28

Han helade en kille som fått ett fiskben i halsen, han pratade allvar med en varg och han blev dödad av landshövdingen. Var vaxljus-grejen kom ifrån verkar vara lite oklart.

   Skrivet av: Barse den februari 4, 2005 08:00 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com