free page hit counter

februari 06, 2005

Popstad 2005

Igår kollade jag in några av popstadsseminarierna. Först ut var en paneldiskussion om hur artister formas av skivbolag och producenter med Michael Blair (producent), Mattias Wachtmeister (A&R), Michael Henriksson (producent) och Amit (A-Teens). Seminariet var lite trögstartat men det var intressant att höra Amit berätta om hur det kändes att vara en fabricerad artist och när Michael Blair berättade om sina år i New York (när han spelade i en massa, enligt egen utsago, ruttna band).

Näste man på scen var Stefan Wermelin som med sin kunskap och sin varma radioröst lotsade oss igenom Stockholms rockhistoria, eller var det kanske landets? Hur som helst så var det fascinerande att se ett sådant fullblodsproffs som Wermelin i aktion, även om det ibland strulade till sig lite med tekniken. En sann Nestor inom rock-sfären med avundsvärda kunskaper inom vår tids viktigaste kulturyttring.

Därefter intevjuades Christian Walz som jag inte har hört och som jag därför prioriterade bort till förmån för ett besök på Akademibokhandeln. Jag hann precis tillbaka i tid för att höra på ett gäng intressanta och mindre intressanta demos recenseras av demopanelen bestående av bland annat Sophie Rimheden och rapgruppen Las Palmas. Mycket av demomusiken som vi fick höra var välproducerad och en hel del var riktigt bra också, bland annat grupperna ADM och Lowbrow. Tyvärr var inte panelen riktigt lika bra. Man gled ofta ifrån ämnet och flera av de inskickade demobidragen fick en ganska knapphänt bedömning då man hellre verkade vara intresserad av att prata med Sophie Rimheden om hennes karriär som nybliven skivbolagsdirektör. Nä demoscenens stora behållning var nog liveframträdandet av Las Palmas som fick inleda timmen. Jag gissar att vi får se mer av Las Palmas i framtiden på ett eller annat sätt.

Slutligen hann jag med att lyssna på genusperspektiv-seminariet i en kvart innna jag var tvungen att ila. Tyvärr var nivån på samtalet (åtminstone under första 15 minuterna) ganska ytlig och det mesta verkade handla om hur synd det är om tjejer i musikbranschen. Det diskuterades inget om de eventuella bakomliggande strukturerna som gör att könsmaktsordningen i branschen (och i resten av samhället) ser ut som den gör. Mycket gnäll och lite analys som vanligt. Roligt dock att få se ett av ansiktena bakom Lilith Eve.

Det ska bli intressant att se vad resten av popstadsåret kommer att bjuda på. Vanligtvis brukar det ju mest bli en stor invigning och en avslutning men man vet ju aldrig vad som kan hända. Bäst att hålla ögon och öron öppna så man inte missar nån bra gratiskonsert.

Skrivet av barse den februari 6, 2005 09:06 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com