free page hit counter

februari 15, 2005

Topp tre - Luktisar

Det är tisdag och då är det som vanligt dags för en topp tre. Denna veckas lista gäller de tre godaste luktis-lukterna:


3. Körsbär


2. "Grape stuff"


1. Popcorn

För den som undrar vad luktisar var så kan jag berätta att det var en sorts klistermärken som fanns på 70-talet när jag var barn. Man skrapade frenetiskt med nageln på klistermärket, satte näsan mot märket och snortade för glatta livet och om klistermärket var någorlunda nytt och inte utslitet så fick man känna en doft av till exempel läder, persika, cola, skelett, motorolja eller skunk ("scent-sational!"). Det har hänt en hel del på underhållningsfronten sedan dess (färgfilm, popmusik, xbox etc.), men när jag var liten så var luktisar ungefär det roligaste man kunde hålla på med. Om det är någon som undrar hur luktisar fungerar och var uppfinningen kommer ifrån så kan man läsa det
här.

Tycker du att min topplista är helt åt skogen så kan du skriva en egen lista som kommentar eller helt enkelt bara göra en ny lista på din blogg och skicka mig ett trackback-ping. Har du glömt bort vilka lukter som fanns så kan du hitta en bra lista här.

Skrivet av barse den februari 15, 2005 09:09 EM | TrackBack
Kommentarer

Suddisar med skelettlukt? Hur luktar dom? Det låter ju helt fantastiskt! :-)

   Skrivet av: felix den februari 15, 2005 10:42 EM

Jag tror faktiskt att de hade en svag doft av lakrits, men jag är inte säker. Jag vet att jag hade skelett-märket, men jag tror att doften var rätt svag och svår att placera. Kanske luktade den faktiskt skelett!?!

   Skrivet av: Barse den februari 15, 2005 10:47 EM

Fantastiskt! Jag har inte tänkt på luktisar på många år, men nu översvämmades av minnen av dem.
Det var ju faktiskt hur kul som helst att samla, skrapa och lukta på!
Tycker dock att Popcorn-luktisen borde hamnat högre upp på listan. :)

Shit, vad knasigt 80-talet var egentligen.

   Skrivet av: mawal den februari 16, 2005 09:09 FM

Om någon är intresserad av obrutna originalförpackningar luktisar; både Trend "Stinky Stickers" och CTP "Sniffys" så har jag att sälja.
maila: anders@plastfickor.se
för mer info.
Alla har lukten 100% bevarad = american quality

   Skrivet av: Anders den februari 18, 2005 08:55 EM

Jag är 30 år och jag var också med när luktisarna var populära. Jag har faktiskt haft kuriosa-tankar på sistone, nämligen bananmärket vilken var min favorit. En dag fick jag för mig att jag skulle testa att söka på nätet efter luktisar. Det var så jag kom hit.

Har nu beställt 8 st. förpackningar av en tjej på Tradera.se
61:- inklusive frakt. Jag vet inte vem som tillverkar luktisarna, men av bilden att döma så är bananmärket detsamma som på 80-talet. Någon som kommer ihåg? (kolla länken) Har inte fått dem än. Skulle ta några dagar.

Mmmmm, banan..

   Skrivet av: Glenn den april 30, 2005 09:44 FM

Hej,

Hittade min gamla luktis samling då jag röjde vinden i föräldrahemmet för ett par år sen. Till min stora förvåning satt doften kvar lika starkt som en gång för lääänge sedan. Flashbacken till min barndom var något i hästväg, helt underbart!
Dessa små tingestar var magiska när jag var barn och fashinerar mig än idag. För en tid sen blev jag pappa till två ! ;) små underbara tvillingpojkar och jag ser fram emot den dagen då jag kan plocka fram min stora samling i mint condition och återuppleva magin med mina söner.
Kul att det finns fler som minns det ljuva åttiotalet.

   Skrivet av: Calle den juli 3, 2005 01:44 FM

Åhhh.. underbara 80-tal!
=Synth, "fantasi"- filmer(t.ex Neverending Story, Candy Candy-Mangafilm), disco-rök(med lukt..),Hårspray,STARLET,Mystik,neon, glada färger,Hubba Bubba..,Eddie Murphy,Madonna(då) luktsuddigum och LUKTISAR!!
Ja, min samling luktisar har jag självklart kvar! Skulle någon sälja dessa i affär igen skulle jag köpa dem! Tror att de finns i USA som allt annat. Tyvärr gav de allergiska reaktioner på vissa (ngn i Finland dog..)så de blev förbjudna!
Kram alla 70-talister!

   Skrivet av: ACKI den juli 24, 2005 06:10 EM

Om ni vill köpa oanvända, inplastade original-luktisar från 80-talet med all doft kvar (både Trend och CTP) så har jag precis öppnat en webbshop för det: http://www.andersserier.se/luktisar/ .

   Skrivet av: Anders L den april 23, 2008 10:18 FM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com