free page hit counter

februari 15, 2005

Barseblog avslöjar fuskaren!

Johan på intressant.se skriver i sin utvecklingsblogg att han misstänker fusk på topplistan och jag kan härmed avslöja att han hans misstankar är helt korrekta. Det är jag som är fuskaren.

Först och främst vill jag be Johan och hela Bloggsverige om ursäkt. Det var lömskt och ohederligt av mig att försöka förbättra min placering i topplistorna på artificiell väg. Därför har jag valt att helt öppet berätta om mitt fusk. Om det är någon som är sur, arg eller besviken på mig så står jag självklart till tjänst och gör bot och bättring. Om någon kommer på någon bra botgöring så är det bara att höra av sig.

Nåväl, så här gick det till:

Jag hade lagt märke till hur flera av bloggarna på topplistan snabbt dök upp och försvann och efter att själv ha hamnat på listan så insåg jag (efter att samma dag ha kollat mina loggfiler) att det inte borde vara så svårt att komma ganska högt upp på listan. Jag hade nämligen inte särskilt många besök i min loggfil som härrörde från intressant.se och om dessa få besök räckte till för att ta mig in på listan så borde några extra klick från en anonymiseringstjänst ge ordentligt med extra skjuts. Jag testade för att se hur mycket extra boost 10-20 klick från anonymiseringen skulle ge och vips var jag uppe på fjärde plats på listan. Det konstiga var att resultatet höll i sig i närmare en vecka därefter. Detta torde väl bero på att jag inte pingat särskilt många av mina bloggpostar till intressant och att dessa därför fick ett högt tvåveckorssnitt av intressants topplistefunktion. Jag gjorde om mitt "anonymiseringstrick" ytterligare ett par gånger men började sedan fundera över hur man kan få högre intressant-snitt på andra sätt.

De topplisteoptimeringsmetoder som jag har kommit fram till därefter ger definitivt inte samma explosionsartade resultat, men det finns en del sätt att få bättre siffror. Att pinga få inlägg och ge de få inlägg man pingar intressanta rubriker (alltså innehållande ord av sexuell eller politisk karaktär) verkar ge ett ganska bra utslag. Dessutom gissar jag att det lönar sig att pinga vissa kategorier (nyheter, politik, bloggosfären) medan andra kategorier (mat, sport, djur) kanske inte ger samma utslag i klick-rate. Slutligen lönar det sig att posta och pinga på vissa specifika tider. De flesta som klickar via intressant är också bloggare så om man pingar när andra bloggare pingar så bör man också få fler klick eftersom det finns fler bloggare online som kan läsa det man skriver.

Med tiden, när trafiken via intressant.se blir betydligt större så kommer förstås effekten av artificiell toppliste-doping att minska och effekten av ordet penis i inläggets rubrik gissningsvis att öka (om man ska tro logiken bakom innehållet på kvällspressens löpsedlar). Förhoppningsvis blir det inte så, förhoppningsvis blir det bra blogginlägg med ett lite större djup som kommer att slå igenom, men jag vågar inte tro det.

Sådär, då har jag både bett om ursäkt och förklarat varför och hur det gick till. Frågor, utskällningar, hatbrev? Flame on!

Skrivet av barse den februari 15, 2005 11:47 EM | TrackBack
Kommentarer

Jag måste säga. Vilket tilltag att dopa sig i bloggvärlden. Själv har jag slutat bry mig var jag hamnar på Intressants topplista av de skäl som du anger ovanför. Man ska skriva om pittar och vaginor för att få hög trafik. det intresserar inte mig.

Jag skriver helt enkelt om det som jag tycker är kul och ibland för att röra om i grytan.

   Skrivet av: Bengt den februari 16, 2005 06:04 FM

Jag har inget att säga till mitt försvar annat än att jag blev förförd över den nya trafik som kom till min blogg tack vare mitt lömska tilltag. Självklart vill jag använda min webblogg till att skriva saker som är intressanta och som jag själv skulle vilja läsa, men utan trafik så känns det lite som att stå och ropa i öknen.

Allt snack om nollbloggande sådde väl något frö av bloggpenisavvund i mitt undermedvetna skulle jag tro...

   Skrivet av: Barse den februari 16, 2005 07:27 FM

Att inte pinga allt är ett bra sätt att få mer klick per inlägg. Men det är inte fusk tycker jag. För från början var det åtminstone inte tänkt att man skulle pinga allt, därav namnet intressant. Så har jag uppfattat Johans idé med intressant i alla fall.
Tänkte bara säga att jag läser din blogg dagligen, men är lite lat med att skriva kommentarer. Så en nollblogg är Barseblog verkligen inte.

   Skrivet av: Chadie den februari 16, 2005 08:53 FM

Ha-ha!!! Jag har aldrig besökt din sida förut och nu gjorde jag det. Skulle tro att med det här inlägget får du mycket trafik i fortsättningen. Var det en plan? :-)

Från en som tycker det är kul att ligga på topplistor, men aldrig skulle fuska för det. Då är det ju inget kul... Man vet ju själv. Innerst inne. Eller hur?

   Skrivet av: Monica den februari 16, 2005 11:19 FM

Chadie: Tack för din uppmuntran! Du har helt rätt om intressant också, man ska bara pinga det man tycker är just intressant. Då blir det en intressant sajt att besöka och alla som pingar får fler besökare på sina bloggar.

Monica: Nja, någon plan var det inte mer än att jag från början hade lite tankar om att skriva om topplistan och hur man kan lura den, men sedan så blev jag girig och tyckte det var spännande att ligga på topplistan. Det ångrar jag och dessutom var det inte särskilt kul innerst inne precis som du säger. Nu ska jag blogga vidare utan doping.

   Skrivet av: Barse den februari 16, 2005 12:31 EM

Äh, vem bryr sig? Klocklös låg etta på nån av listorna vid nåt tillfälle (utan fusk!! :) ) och visst, det var kul men nu kollar jag väldigt sällan topplistorna överhuvudtaget.

   Skrivet av: Mats Andersson den februari 16, 2005 06:12 EM

Det ska nog jag också göra. Sluta glutta på topplistorna hela tiden alltså.

Jag har installerat StatCounter och det är ju en mycket bättre mätare på vad som händer. Då behöver man inte jämföra sig med andra bloggare utan man kan se hur ens egen besökarskara utvecklas och varifrån folk kommer. Det är alltid bättre att tävla mot sig själv.

(Mitt outtalade mål för tillfället är att försöka blogga minst ett inlägg om dan och gärna hålla ett snitt på över 40 inlägg i månaden framöver. Dessutom har jag börjat skriva utkast och spara undan dessa så att jag har lite framförhållning och kan putsa lite mer på inläggen innan jag postar.)

   Skrivet av: Barse den februari 16, 2005 06:22 EM

"Bloggpenisavund" måste vara dagens bästa ord... Jag är totalt obrydd vad gäller debatten om fusk och inte fusk (hey, vi lever i en värld som ständigt uppmuntrar till utnyttjande av systemens svagheter). Men du gav mig ett bra ord där! Jag är så pass ny i bloggvärlden (iaf om man ser till blogg i modern betydelse, dagbok på internet skrev jag redan 1996) att jag inte hunnit se särskilt mycket av det hela. Men debatten liknar den som MP3.com drogs med, den gången jag avslöjade hur fuskare kunde ta sig högst upp på listorna och därmed tjäna hundratusentals kronor på bara några månader. Starkt gjort att berätta om "fusket" själv, det ska du ha all heder för. =)

   Skrivet av: Andreas den februari 19, 2005 06:33 EM

Jag förstår hur du kände iaf. Att veta att folk läser det man skriver känns viktigt även för mig. Därför tittar jag på min statistik lite då och då. :o)

Ett tips är att posta hos andra bloggar och skicka med din länk. På så vis lägger du små frön lite här och där. Tar längre tid, men är lite ärligare kanske ;o)

   Skrivet av: Mattias Dahlberg den februari 24, 2005 09:40 EM

Jag förstår hur du kände iaf. Att veta att folk läser det man skriver känns viktigt även för mig. Därför tittar jag på min statistik lite då och då. :o)

Ett tips är att posta hos andra bloggar och skicka med din länk. På så vis lägger du små frön lite här och där. Tar längre tid, men är lite ärligare kanske ;o)

   Skrivet av: Mattias Dahlberg den februari 24, 2005 09:41 EM

Vaddå, åh jag fattar inte alls detta med att pinga eller sånt, sökte på pinga och hamnade här. Brukar pinga på nyligen och på intressant men skulle gärna kolla in nåt annat ställe men känner mig helt ensam i blogg världen... vart pingar man? Och varför vill man vara på nån topplista, det e ju bara fuskare som e på topplistor ;-)

   Skrivet av: pernilla den september 27, 2005 10:01 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com