free page hit counter

februari 20, 2005

Den rättvisa schlagerfestivalen


Bild från fjolårets schlagertävling

Med löfte om god underhållning så lurade polaren Ante iväg mig på improvisationsschlagerfestivalen igår kväll. Jag ångrar inte att jag lät mig dras med. Det var en fantastisk galakväll med bländande begåvade aktörer och musiker som tillsammans med publiken gjorde sitt allra yttersta för att locka fram den vinnande improvisationsschagerlåten.

Varje melodi bestod av en slumpmässig musikalisk genre som parades med en titel som drogs ur urnan med titelförslag som den tusenhövdade publiken lämnat in innan galans början. När sedan låtstoffet lästs upp så drog musikerna igång och artisterna äntrade scenen utan betänketid. Resultatet var i de flesta fall så nära en traditionell schlagerlåt man kan komma, om än kanske ett par gnuttor roligare.

Sedan följde en kavalkad av fantastiska sånger, kostymer, koreografier och låttexter med bland annat en Carl Douglas-kopia, en vetlanda tjej med egensydd scenkostym, en grupp som åkte blå linjen till tävlingen och ett par techno-cowboys. Mina personliga favoriter var förutom vinnaren, Görel Cronas smäktande och sönder-wailade jazzvals, Kim Wildes brorsas underbara ska-kärlekssång och T.U.P.P:arnas verklighetstrogna scenkoreografi. När sedan alla artisterna framfört sina bidrag så blev det samling på scen för en snabbgenomgång inför omröstningen. Bandet smattrade iväg 15-sekunders snuttar av varje låt och artisterna gjorde sitt bästa för att hänga med.

Sedan var det paus och dags för omröstning, i vilken publiken fick ta sina tio enkronor som man fått i programkuvertet och fördela dessa i artisternas röstnings-oljefat. Efter pausen så följde ett finkulturellt mellanspel från Stockholms improvisationsteater, med bland annat en socialrealistisk operett om en ung flickas första laddade möte med eurovisionsschlagerfestivalen och Carola. Därefter vidtog uppläsningen av de olika landsändarnas poängfördelning. Publik från Göteborg, Malmö, Luleå, Stockholm och Vetlanda hjälptes åt att läsa upp poängen och Paula McManus intervjuade och rapporterade från green room bakom scenen.

Kvällens vinnare blev, inte helt oväntat, den skönsjungande disco-fantomen Fredrik Swahn som med sin djupt egocentriska kärleksballad "älska mig ärligt" tog hela publiken och sig själv med storm. Som sig bör så belönades både artisten och låtskrivaren (alltså titelförfattaren) med vederbörlig ära, blommor och en trofe och sedan vidtog framförandet av vinnarlåten. Kvällens absoluta höjdpunkt var absolut när scenbomberna briserade och disco-Fredrik ramlade baklänges av förvåning och uppriktig skräck. Detta var pricken över i:t på en fulländad galakväll. Missa inte tioårsjubileet som går av stapeln nästa år!

Skrivet av barse den februari 20, 2005 04:16 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com