free page hit counter

februari 22, 2005

Topp tre - Bondespel

Om du har tröttnat på Nya Bondespelet och letar febrilt efter något nytt så är tisdagens topp tre-lista något för dig. Här är topp tre - brädspel med jordbrukstema:


3. Settlers of Catan - Jordbruk, byteshandel, bråk om ytor och ett visst mått av elakhet.


2. Carcasonne - Ett ord: bondekrig!


1. Puerto Rico - Inte bara det bästa spelet med jordbrukstema utan också ett av de bästa brädspelen över huvud taget.


Puerto Rico kändes som en självklar etta men det var svårt att ranka tvåan och trean. Carcassonne knep andraplatsen mest på grund av att det är så lätt att lära sig och att det går fortare att spela än ett parti Settlers. Settlers är å andra sidan ett mycket välbalanserat spel som nästan alltid är riktigt rafflande ända till slutet. I Carcassonne händer det ganska ofta att någon spelare drar ifrån rätt så ordentligt ganska tidigt och då tappar spelet lite av sin spänning (utom de gånger då det är jag som drar ifrån förstås).

Skrivet av barse den februari 22, 2005 10:04 FM | TrackBack
Kommentarer

Personligen har jag lite svårt att "komma in" i Puerto Rico, men jag får väl kanske spela det några gånger till innan jag sågar det. Det är ju ganska många som säger att det är jättebra.

Min favorit är Carcasonne, men jag kan hålla med dig i din kritik till viss del. När jag spelade (i finalen!) på LinCon förra året var det tre av spelarna som lyckades få ihop en 52-poängsstad, då var det ju lika bra för oss två som vart lämnade utanför att lägga ner.(vi spelade med expansionen så de hade en katedral i staden). Jag tycker dock inte att det är ett stort problem.

Sedan vill jag också slänga med en liten rekomendation av Svea rike, ett annat helt ok spel med bönder och missväxt. Dessutom allmänbildande!

   Skrivet av: Markus "LAKE" Berglund den februari 22, 2005 01:46 EM

Settlers vinner klart över så gott som alla spel men har man bara spelat grundversionen så är det nog inte så jämförbart. Seafarer är väl den expansion som tillför minst men ska man spela det och kunna få ut något av det så gäller Grundspelet med 5-6 exp samt Cities & Knights + 5-6 exp och spela på 5 personer (med den engelskspråkiga utgåvan för kvaliteten).
Har inte hittat något bättre brädspel, som komplement kör vi en del Ticket to ride Europe (mer lättspelat när man har gäster) samt risk, risk 2210, diplomacy osv

Så har ni inte testat djupet på Settlers så gör det.

   Skrivet av: Andreas den januari 18, 2008 11:25 FM

Hejsan,
Måste bara säga att jag älskar carcasonne! Jag och min fru spelar det nu på vår iPad och vi försöker hela tiden vinna mot datrorn. Ser fram emot att köpa ett riktig bordspel av Carcasonne. Det är alltid lika svårt när draken kommer fram. Ett tips är att hjälpa till att bygga på en annas stad som den har säd eller likande för om du stänger staden så kommer du att få säden. En annan bra sak som du får poäng på är att bygga på marken runt omkring där kan du få många poäng!

   Skrivet av: Anders S den februari 23, 2016 08:37 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com