free page hit counter

mars 06, 2005

Femman v. 09


Bibimbap. Mums!

Dagens femma handlar om mat och frukostar.


1. Är frukosten faktiskt den viktigaste måltiden?
Nej det tycker jag inte. Visst kan man vara attans hungrig på morgonen, men det går bra att slarva med frukosten om man äter ordentlig lunch eller ordentligt på kvällen innan.


2. Brukar du äta frukost? Vad består den av?
För tillfället så klarar jag mig inte utan frukost men det beror nog mest på att jag brukar bli väckt runt halv sex på morgonen och då blir det svårt att stå sig ända till tolv utan något i magen. Frukosten brukar för det mesta avnjutas tillsammans med lillkillen (som väckte mig) och den består nästan alltid av två eller tre smörgåsar. Alltid grovt bröd och nästan alltid ost på mackan.


3. Varma måltider; laga själv eller gå ut och äta?
Det beror på. Om jag har gott om tid så brukar jag nästan alltid föredra att laga själv, men jag uppskattar också att äta ute på någon bra restaurang.


4. Hurudan mat föredrar du?
Ambitiös och vällagad mat. Det märks om köket anstränger sig för att laga god mat. Dessutom uppskattar jag mat som är annorlunda, experimenterande eller exotisk på något sätt. En dröm som jag har är att, om jag någon gång skulle bli otäckt rik, varje dag äta ett djur som jag aldrig ätit förut. (Gråsparv, gecko, narval, järv, hornuggla, tigerhaj, etc...) Jag älskar att äta mat som jag aldrig ätit förr. Världen är full av smak- och matupplevelser som väntar på att bli upplevda.


5. Har du någon egen kulinarisk specialitet? Berätta.
Jag är, om jag får säga det själv, apgrym på att laga mat. Med det vill jag inte påstå att jag skulle platsa som restaurangkock, men för att vara "amatör" så är jag riktigt duktig. (Fy bubblan för falsk blygsamhet.)
Min senaste käpphäst i köket har varit Bibimbap (koreansk pytt-i-panna) som jag kan äta nästan hur ofta som helst. Dessutom har jag lärt mig att göra helt makalösa såser (tack Bosse!) med mirepoix och egen fond. Jag har gått ett antal matlagningskurser med flera mycket duktiga lärare och mitt självförtroende i köket har vuxit något alldeles enormt. Nu vågar jag slå upp vilken kokbok som helst och laga vadhelst jag blir sugen på (förutsatt att pengarna och tiden räcker till).

(För den som bor i Stockholm så kan jag varmt rekommendera Medborgarskolans gourmet-matlagningskurser, både som födelsedagspresent till någon annan och som "fortbildning" för kökspersonalen hemma.)

Skrivet av barse den mars 6, 2005 06:21 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com