free page hit counter

mars 04, 2005

Onanichocken på oscarsgalan! Hela listan!

Gärningsmannaprofilen skriver om något som jag länge funderat över, nämligen löpsedelskriget. Kvällstidningarna slåss om vår uppmärksamhet genom att ständigt försöka övertrumfa varandra i kittlande insinuationer om vad man ska få läsa i kvällens blaska. Gärningsmannaprofilen har observerat att den senaste löpsedelstrenden är sjukdomar som kan drabba oss (eller som vi, helt ovetandes, redan är drabbade av). Man säljer för tillfället många lösnummer på oro och skrämsel.

Kan det vara något som är årstidsbundet eller finns det några förutbestämda naturlagar som styr hur länge ett tema känns aktuellt och vad som sedan ska ta dess plats? Kanske är det så att perioder med löpsedlar om kändisskandaler med rattfylleri, våld och narkotika alltid följs av bantningslöpsedlar? Helt klart är i alla fall att gränsen för vad man skriver på en löpsedel (och inuti en kvällstidning) flyttas hela tiden.

Jag snackade med en kille på Expressen för några dagar sedan och frågade honom hur de hade tänkt när de publicerade de stulna Paris Hilton-bilderna. Han sa att bilderna hade köpts av en internationell bildbyrå och att man inte räknade med att hon skulle driva någon slags process mot en svensk kvällstidning. Skvallerjournalistik och kändisbilder är tydligen en av de starkaste trenderna i kvällstidningsbranschen för tillfället. Vi har ju tidigare varit ganska förskonade från den typen av paparazzi-bilder och hetsjakt på kända personer i Sverige (åtminstone om man jämför med tabloidpressen i exempelvis England), men nu verkar Aftonbladet och framförallt Expressen med sin nya fredagsbilaga vara på god väg att ta in det försprånget.

Frågan som man ständigt ställer sig är hur länge som det håller. När ordet nakenchock inte längre säljer så många lösnummer som det gjorde tidigare så får man byta ut det mot något starkare. Porrchock eller onanichock kanske funkar ett tag, ända till dess att läsarna upptäcker att nyheten som löpsedeln beskrev egentligen var ganska ointressant. Jakten på nya buzz-ord går vidare, men det blir svårare och svårare för tidningarna att hitta saker att skriva på löpet som verkligen slår igenom mediebruset. Ord som beskriver att något är uppseendeväckande (skandal, chock, risk) börjar också kännas ganska utnötta.

Nå, det här blev ett ganska långt inlägg med ganska lite innehåll, men man skulle kanske kunna sammanfatta det genom att säga att löpsedelskriget går vidare och att det som står på kvällstidningarnas löpsedlar har mindre och mindre att göra med det man verkligen får läsa inuti dem. Tydligen tjänar man på att spetsa till rubriker och löp så till den grad att de knappt har någonting att göra med vad artikeln verkligen handlar om.

Jag önskar mig i alla fall en kvällstidning av "morgontidningstyp" och jag tror inte att jag är ensam om det. Om någon av de stora morgontidningarna skulle börja ge ut en tidning på vardageftermiddagarna också så skulle jag kunna tänka mig att köpa den. Man skulle till exempel kunna dela upp Dagens Nyheter så att morgontidningen innehöll nyheter, ekonomi, debatt och evenemangstips och kvällsupplagan skulle då kunna innehålla kultur, sport och större delen av det material som annars hamnar i fredags- och söndagsbilagan. En sån tidning skulle jag vilja ha.

Skrivet av barse den mars 4, 2005 09:30 EM | TrackBack
Kommentarer

Berner försökte göra det med Expressen. Ingen köpte tidningen.

Det är nog tyvärr bara att inse att det troligen inte kommer gå att göra en kvaloid under väldigt lång tid.

   Skrivet av: Pelle Sten den mars 4, 2005 11:52 EM

Människans viktigaste överlevnadsegenskap är att ha ett kort minne. Löpsedlar är inte information - det är marknadsföring (vilket gör att vissa av oss i branschen anser att de borde beläggas med reklamskatt). Alltså har de alltid mer eller mindre upprört och knappast varit speglar av god journalistik. Titta på gamla löpsedlar så inser man att samma sak har stått i alla år - det är bara att språket blivit mer direkt för att sticka ut mer och mer.

   Skrivet av: N|. den mars 5, 2005 09:24 FM

Jag har slutat köpa kvällstidningar sedan några år av dessa skäl... Tyckte det blev pinsamt så småningom..
Men jag tror Du "överdriver" de goda egenskaperna hos morgontidningarna av i dag..de är på väg åt samma håll..
Leo

   Skrivet av: Leo den mars 6, 2005 01:16 EM

Kvällspress-rubrikerna kommer att eskalera. Snart får vi se stora svarta löpsedlar som:

KNARKCHOCKAD SEKTLEDARE SKANDALMÖRDAD PÅ NOBEL-SEXFEST

LÄKARE CHOCKVARNAR: DU KAN FÅ CANCER AV DÖDS-KNÄCKEBRÖD

SÅ BLIR DINA BARN 200% SMARTARE (säg åt dom att inte läsa kvällstidningar!)

-A.R.Yngve
http://aryngve.blogspot.com

   Skrivet av: A.R.Yngve den mars 8, 2005 11:29 EM

Risken är större att DN tar ett steg till och blir ännu mer lik kvällstidningarna även innehållsmässigt än att de skulle ge ut en kvalitativ em-tidning. De har tyvärr också gått i snaskfällan..istället för nakenchock har de journalister som skriver vad de själva tycker istället för att analysera skeenden. Den kommer aldrig mer ner i min brevlåda.

   Skrivet av: Heli den maj 12, 2006 12:58 EM

www.blackandwhitetypes.co.uk gucci uk outlet gucci outlet www.christian-louboutinshoes.us.com christian louboutin shoes christian louboutin shoes www.clshoesoutletonline.com ugg boots outlet cheap ugg boots www.discountuggboots.us.com ugg boots ugg boots valentino shoes www.valentinoshoes.us.com valentino rockstud www.valentinooutlet.org valentino outlet valentino outlet www.rbclearance.com.co ray ban sunglasses ray-ban sunglasses www.ray-banoutlet.com.co ray-ban outlet ray ban outlet www.portefeuillepaschers.com sac louis vuitton sac louis vuitton www.coachfactoryoutletofficial.us.com coach factory coach outlet www.michael-kors-outletonline.com michael kors outlet online michael kors outlet www.louisvuittonlv.us.com louis vuitton www.louisvuittonoutletstore.us.org louis vuitton outlet www.coachoutletwebfactory.com coach outlet online ray-ban outlet www.raybansunglasses.biz ray ban sunglasses www.ray-banoutlets.us.org ray-ban outlet lunettes de soleil ray ban pas cher www.ray-banoutlet.co ray ban outlet oakley outlet www.oakleysunglasses.biz oakley sunglasses outlet www.oakleyoutlets.com oakley outlet

   Skrivet av: ray ban outlet den september 23, 2019 06:43 EM

free single chat
free dating sites phone numbers

   Skrivet av: Williambor den juli 27, 2021 03:02 EM

new gay dating site 2021
single gay dating sites
dating orlando gay

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 6, 2021 10:06 EM

gay dating call to confirm date
chubby gay dating
gay dating italy

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 11, 2021 01:01 FM

grinder dating gay
free gay mobile dating
[url="http://gaychatrooms.org?"]gay millionare dating[/url]

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 14, 2021 12:19 FM

gay male leather dating
gay truckers dating sites
[url="http://freegaychatnew.com?"]gay dating success stories[/url]

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 16, 2021 10:03 EM

best gay dating service
gay online dating sites canada
[url="http://freegaychatnew.com?"]pof gay dating site[/url]

   Skrivet av: Patrickwhepe den september 2, 2021 12:08 FM

gay speed dating
gay muslim dating sites
[url="http://freegaychatnew.com?"]serious gay dating websites[/url]

   Skrivet av: Patrickwhepe den september 5, 2021 03:35 FM

gay sites dating boys
gay dating ads in biloxi
[url="gaydatingcanada.com?"]free gay phone dating[/url]

   Skrivet av: MichaelTiz den september 7, 2021 12:33 FM

gay dating melbourne florida
gay fat dating
[url="http://gaydatingcanada.com?"]gay interracial dating[/url]

   Skrivet av: HenryWef den september 10, 2021 06:31 FM

gay dating sites in flordia
gay sugar daddy dating site
[url="http://gaydatingcanada.com/?"]saudi arabia gay dating[/url]

   Skrivet av: HenryWef den september 14, 2021 09:19 EM

correct my essay
[url="https://essayghostwriter.com/?"]pay to write my essay[/url]

   Skrivet av: Gustavobek den oktober 11, 2021 04:51 FM

online editing service
[url="https://essaytag.com/?"]writemyessay com[/url]

   Skrivet av: MatthewAwage den oktober 15, 2021 12:03 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com