free page hit counter

mars 10, 2005

Bloggstafetten: Vem blir näste man på den heliga stolen?

Efter Leos eminenta inlägg om trendpolitik och politiktrender så blev det min tur i stafetten och ämnet som jag fick av honom är "Efter Johannes Paulus den andre, vem blir den nya påven och vad kommer det att betyda för katolikerna?". Karol Józef Wojtyla, som påven hette innan han tog sitt nuvarande artistnamn, har i nuläget innehaft sitt ämbete i över 26 år men han börjar bli lite skröplig så det viskas och tisslas en del om vem som ska komma att ta över efter honom.


Påven tillsammans med sin mamma Emilia Kaczorowska

Jag har personligen inget emot den katolska kyrkan och om det är någon som uppfattar det jag skriver här som kränkande eller nedsättande så vänligen påpeka det så att jag får chansen att förtydliga mig eller be om ursäkt. (Själv är jag kristen och medlem i Svenska kyrkan om det var någon som undrade. Perspektivet på mitt inlägg blir alltså lite grann från utsidan, men jag ska försöka göra mitt bästa för att sätta mig in i frågan.) Jag insåg också, när jag nästan hade skrivit färdigt blogginlägget, att det blev ganska långt och pratigt så den som är otålig och bara vill veta svaret kort och koncist gör klokt i att bläddra fram till slutet.

Först lite grundfakta om kyrkans historia, den katolska kyrkan och påveriet. Kyrkan i Rom var en av de första kristna statskyrkorna och den sägs härstamma från den av aposteln Petrus grundade församlingen. Under många hundra år var den sedan helt dominerande i romarriket. I mitten av 1000-talet uppstod en delning av kyrkan i den västliga, romersk-katolska delen och den östliga ortodoxa delen. På 1500-talet var det sedan dags för ytterligare en förgrening, denna gång initierad av en munk vid namn Martin Luther. Resultatet av hans protest mot bland annat avlaten och ett antal seder och läror som han inte kunde finna stöd för i bibeln blev den protestantiska kyrkogrenen (där bland annat vi som är svenskkyrkliga kan inräkna oss). Den romersk-katolska kyrkan är ett av Sveriges största kyrkosamfund, efter Svenska kyrkan och Pingstkyrkan (och de ortodoxa om man klumpar ihop dem).

Vatikanen i Rom, vid den forna Vatikankullen och Petrusgraven, har varit den katolska kyrkans centrum under större delen av de senaste två tusen åren (bortsett från en period på 1300- och början av 1400-talet då påvarna huserade i Avignon i Frankrike). Sedan 1929 utgör dessutom Vatikanen en suverän stat.

Ordet påve kommer från latinets papa (som alltså är samma ord som vårt svenska pappa) och syftar på att denne biskop är fader för kyrkan. Påveämbetet sägs vara "ärvt" i rakt nedstigande led från Petrus och påven ses som kristi främste ställföreträdare på jorden.

"Till saken människa" tänker ni säkert, "när kommer avslöjandet om vem som kommer att ta över påvestassen"? Men frågan om vem som kommer att efterträda dagens påve är kanske inte så enkel som man vid första åsynen kan luras att tro. För det första så hänger det här med efterträdandet på hur länge Johannes Paulus lever. Johannes Paulus har själv uttryckligen sagt att han kommer att sitta kvar till dess att Gud fader själv drar i nödbromsen och det kan bli ett bra tag till. (I nuläget så har jag bara lyckats hitta en påve som har suttit längre än den nuvarande och det är Pius IX som var påve i 31 år (mellan 1846 och 1878). Eftersom det bara är kardinaler under 80 år som har rösträtt så kan det hinna hända mycket på ett par år. Om Johannes Paulus klamrar sig fast vid livhanken i, säg, fem år till så kommer x stycken kardinaler att gå i pension eller krokna och dö och ersättas av lika många nya kardinaler.

När en påve dör så finns det en speciell präst, camerlengon, som har till uppgift att kontrollera att han verkligen är död. Tidigare så skedde detta genom att camerlengon knackade påven trenne gånger i pannan med en liten elfenbenshammare för att verkligen kolla att han inte bara spelade död eller hade tuppat av. (Nuförtiden så använder camerlengon modernare metoder har jag hört. Jag har inte lyckats ta reda på exakt hur dödförklaringen går till men gissningsvis har elfenbenshammaren bytts ut mot en liten fickspegel eller kanske en vanlig byggnadshammare.) Efter att den avlidne påven har sörjts i nio dagar så begravs han i den traditionsenliga tredubbla kistan (innerkistan i cypress, mittenkistan i bly och ytterkistan i alm) och sedan dröjer det mellan femton och tjugo dagar innan kardinalerna har samlats för att utse efterträdaren.

Påvens plats kan bara bli ledig om påven avlider eller avsäger sig ämbetet eftersom det inte går att avsätta en påve, åtminstone inte med de nuvarande kanoniska stadgarna. Därför är det viktigt att den påve som väljs av konklaven är någotsånär redlig och förnuftig. För att kunna bli vald till påve så behöver man egentligen bara vara vuxen, katolik och ha en snopp, men det underlättar också om man är kardinal och under 80 år (så att man får sitta med i kardinalkollegiet).

Valet går till på så sätt att man helt enkelt låser in de cirka 120 kardinalerna i en speciell avdelning av Vatikanen och väntar på att de ska bestämma sig. I valförfarandet ingår en hel massa debatterande, bedjande, samtalande och röstande och för varje omröstning som inte lyckas få fram en vinnare så eldas röstsedlarna upp tillsammans med ett kemiskt ämne som gör att röken som kommer ut ur skorstenen är svart. När de sedan har grubblat och röstat tillräckligt länge (och förhoppningsvis kommit fram till vem den nye påven är med två tredjedelars majoritet) så eldar de upp sina röstsedlar utan det kemiska ämnet och då springer det en liten mager kille och låser upp dörren och släpper ut gubbarna. (Det där med killen hittade jag på själv, men det lät roligt så det får stå kvar.) Här är en trevlig flash-applet som förklarar hur påvevalet går till på ett enkelt och lättförståeligt sätt.

Kardinaler som är heta kandidater till påvestolen brukar kallas papabili och det funderas och pratas hela tiden om vem som ligger bra till för att ta över. Johannes Paulus II har under sin tid som påve tillsatt 170 kardinaler (plus en hemlig) så gissningsvis kommer nästa påve som väljs att likna honom åsiktsmässigt en hel del. Det är i vilket fall som helst ganska svårt att sia om vem som kommer att ta över. Bland insiderfolk i Vatikanen så är det på modet att säga "näste påve är inte kardinal än", även om det förmodligen bara handlar om att man vill slippa uttala sig om vem man verkligen tror att det ska bli. Här kommer i alla fall några av de topprankade kandidaterna:


Diego spelar på sin lilla flöjt

Den milanesiske ärkebiskopen Dionigi Tettamanzi är en av storfavoriterna, främst på grund av att han är italienare och konservativ (och därför gillas av Opus Dei som har en hel del att säga till om). Han sägs vara en mycket kompetent moralteolog och en god ledare. Han skapade också en hel del uppmärksamhet i medierna när han uppmuntrade folk att demonstrera vid WTO-mötet i Italien. Tettamanzi gillas dessutom av den sittande påven och han sägs likna påve Johannes XXIII till utseendet.


-Å jag ba, gurkburk!

En annan av favoriterna är Kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga från Tegucigalpa i Honduras som har riktigt bra odds hos flera bookmakers. Om honom sägs det att han är dynamisk, klipsk (tre doktorshattar) och en duktig teolog. Han är också polare med Bono och en stark förespråkare för avskrivningen av tredje världens skulder. Det som talar emot honom är nog egentligen bara åldern (han är i 60-årsåldern) och ett lite korkat uttalande han gjorde om mediadrevet kring pedofiliskandalen i USA. (Han jämförde medierna med Nero, Stalin och Hitler...)


Efter maten somnade Francis nästan direkt

Francis Arinze från Nigeria har varit ordförande i rådet för interreligiös dialog, är mycket konservativ och är enligt utsago helt grym på tennis. Många vill dessutom att näste påve ska vara en representant för antingen Sydamerika eller Afrika och eftersom det var ungefär 1500 år sedan en afrikan senast blev vald till påve så kanske det är dags nu.


-Sen tappade jag väteperoxidflaskan. Plums sa det!

Kardinal Joseph Ratzinger har en fan club på nätet och verkar vara en stark kandidat som dessutom redan innehar en framskjuten position i Vatikanen. Han är också Opus Dei-anhängare och mycket konservativ. Det som talar emot honom är att han tros kunna bli en ganska profilstark påve som riskerar att öka polariseringen och eventuellt skapa splittring inom kyrkan tack vare sina tydliga ställningstaganden.

Om jag ska försöka ge mig på en gissning så tror jag nog att det blir Tettamanzi, inte bara på grund av hans låga odds hos nätets bookies utan också på grund av att han är kardinal i Milano och att han verkar vara den minst uppseendeväckande av de populära kandidaterna. Många förståsigpåare säger att man gärna ser att katolska kyrkan får en "viloperiod" med en påve som inte driver så kontroversiella frågor som den nuvarande faktiskt har gjort. Vad gäller Tettamanzis eventuella betydelse för katolikerna så tror jag att han (eller nästan vem som än väljs) kommer att fortsätta föra samma "politik" som Johannes Paulus. En stor majoritet (125 av 135) av de valbara kardinalerna har utsetts av Johannes Paulus och har också i princip samma syn som honom på abort-, samlevnads-, preventivmedels- och äktenskapsfrågor. Räkna med lite mer av samma så blir ni nog inte besvikna.

Nu är det dags för deeva och ämnet som hon får av mig blir: "Folkbibliotekens betydelse och framtid".

Skrivet av barse den mars 10, 2005 11:33 EM | TrackBack
Kommentarer

Bra och intressant inlägg i stafetten! :)
(Vad jag vet så är Deeva på långsemester på Kuba just nu, så hennes svar kommer kanske att dröja.)

   Skrivet av: Sanna den mars 11, 2005 08:48 FM

Vilken kvalité på denna bloggstafett!

Ett otroligt bra och informativt inlägg om hyckleriets paradis på jorden. Tala om gubbvälde in absurdum. Har varit i Vatikanen och kände bara dåliga vibbar...

   Skrivet av: Jerry den mars 16, 2005 04:12 EM

Jag kan hålla med om att det är ett riktigt gubbvälde, men jag skulle aldrig komma på tanken att kalla dem för hycklare. Katolska kyrkan och Vatikanen har helt enkelt en annan syn på saker och ting än vad många av oss nordeuropeer har. Personligen tycker jag att deras syn på familjen och könsrollerna är hopplöst föråldrade, men jag respekterar dem och deras tro till fullo.

Jag har firat mässa tillsammans med katoliker vid ett flertal tillfällen och efter vad jag kan avgöra så är de allra flesta varma och hängivna kristna och inte alls några hycklare. De tillhör visserligen en annan kultur, men innerst inne är vi ganska lika, tro mig.

   Skrivet av: Barse den mars 16, 2005 10:56 EM

Det var ju ganska bra gissat!

   Skrivet av: Aron den maj 5, 2005 09:06 EM

free online dating sites
[url="http://datingonlinecome.com/?"]chat adult [/url]

   Skrivet av: Williambor den juli 28, 2021 07:47 FM

gay dating secret
gay speed dating san francisco
[url="http://gaychatgay.com?"]middletown ny gay dating[/url]

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 8, 2021 06:57 FM

gay hsv dating
best gay dating side for free
[url="http://gaychatgay.com?"]gay tucson dating sites[/url]

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 12, 2021 09:07 FM

gay dating sim site iphone
dating sites for gay females
[url="http://gaychatrooms.org?"]gay dating tennessee[/url]

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 15, 2021 07:06 FM

free gay christian dating sites
grinder dating gay
[url="http://freegaychatnew.com?"]gay trans dating sites[/url]

   Skrivet av: Kevinlag den augusti 18, 2021 05:11 FM

gay black and white dating
gay dating world wide
[url="http://gaychatgay.com?"]dating japanese farmer gay[/url]

   Skrivet av: Patrickwhepe den september 3, 2021 10:29 FM

uc abbreviation gay dating
michigan gay dating
[url="http://freegaychatnew.com?"]gay dating sites nyc[/url]

   Skrivet av: Patrickwhepe den september 6, 2021 12:17 EM

gay dating free
gay romance dating
[url="dating-gaym.com?"]gay aryan knights dating[/url]

   Skrivet av: MichaelTiz den september 8, 2021 08:59 FM

young for old gay dating
gay dating australia
[url="http://gayonlinedating.net/?"]cinnamonfire gay dating[/url]

   Skrivet av: HenryWef den september 13, 2021 06:21 FM

gay short film dating
dating white gay guy
[url="http://gaydatinglosangeles.com/?"]gay muslim dating london[/url]

   Skrivet av: HenryWef den september 16, 2021 04:18 FM

best essay writing website
[url="https://essayghostwriter.com/?"]college essay services[/url]

   Skrivet av: Gustavobek den oktober 10, 2021 02:44 FM

do my paper
[url="https://essaypoints.com/?"]resume help skills[/url]

   Skrivet av: MatthewAwage den oktober 14, 2021 04:54 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com