free page hit counter

mars 18, 2005

Föregivande av allmän ställning

15 § Giver någon sig obehörigen ut för att utöva
myndighet, dömes för föregivande av allmän
ställning till böter eller fängelse i högst sex månader.
Detsamma skall gälla, om någon obehörigen bär
uniform, märke eller annat tjänstetecken som giver
honom sken av att tillhöra försvarsmakten eller
annan kår i det allmännas tjänst eller kår, vars
verksamhet avser allmän samfärdsel eller
allmänhetens förseende med vatten, ljus, värme
eller kraft.

Är brottet med hänsyn till att det har medfört
betydande men för det allmänna eller för någon
enskild eller eljest att anse som grovt, skall dömas
till fängelse i högst två år. Lag (1999:792).

Först och främst vill jag understryka att jag inte är tullare så att inte någon luras att tro det av bilden. Att lura någon att man är myndighetsperson kallas föregivande av allmän ställning och kan, om brottet anses grovt, resultera i upp till två års fängelse. Se upp alla maskeradsugna!

Vi håller på och utvecklar ett spel åt tullverket på jobbet för tillfället och eftersom de riktiga tullarna inte ville ställa upp på bild (för att inte bli igenkända av skurkarna) så fick vi alla hoppa in och klä ut oss till tullare. Det var riktigt roligt att ha uniform, något som jag aldrig har provat innan (om man inte räknar den gången som jag var marskalk på ett midsommarbröllop och stod en timma och svettades i folkdräkt). Jag kan förstå lockelsen i uniformsyrken. Man får automatiskt en massa pondus bara genom att ta på sig en tröja med speciella tygmärken på armar och axlar.

Jag är visserligen pacifist i själ och hjärta, men jag har full förståelse för användandet av uniformer i de flesta sammanhang. Tänk så praktiskt det skulle vara om fler yrkesgrupper hade uniformer på sig. Man skulle lätt kunna se om någon var bibliotekarie, geokemist, jordgubbsförsäljare eller körskollärare. Dessutom skulle man kunna ha några märken på uniformen som berättade civilstånd, boendeförhållanden och eventuella politiska och sexuella preferenser (om man vill skylta med dessa). Man skulle snabbt kunna hoppa över alla standardfraser och gå direkt in på väsentliga spörsmål när man pratade med någon som man inte träffat förut.

...eller, vänta förresten, det känns som att systemet redan har testats nån gång innan med ganska dåligt resultat. Glöm det där jag sa. Det räcker nog med att myndighetspersoner använder uniform, vi andra får fortsätta med ledig klädsel. (Ja, bortsett från alla som är osäkra och rädda och måste klä sig likadant som sina kompisar för att känna sig accepterade förstås. Klädtrender som blir som uniformstvång tycker jag nog, vid lite närmare eftertanke, riktigt illa om, men det får bli ett annat inlägg nån annan gång...)

Skrivet av barse den mars 18, 2005 04:37 EM | TrackBack
Kommentarer

Ha ha! Jädrar vad brutal du ser ut.

   Skrivet av: Johnny den mars 18, 2005 05:25 EM

Jag vet. Jag är chääf!

   Skrivet av: Barse den mars 18, 2005 08:28 EM

Du passade i uniformen :).

Annica

   Skrivet av: Annica Tiger den mars 21, 2005 08:41 FM

Jag kanske borde byta jobb. Det är som i den där reklamfilmen där en polisklädd kille kommer in till operationssalen och en av hans kollegor säger nåt om att han kanske skulle passa som polis.

   Skrivet av: Barse den mars 21, 2005 09:07 FM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com